KARP W GALARECIE.doc

(22 KB) Pobierz
KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE

Sprawdzony przepis na jedno z dwunastu dań wigilijnych na Boże Narodzenie.

Składniki:

·  karp 1- 1,5 kg

·  2 marchewki

·  2 pietruszki

·  kawałek selera

·  pół pory

·  1 łyżeczka żelatyny

·  liść laurowy

·  ziele angielskie

·  kilka ziarenek pieprzu

·  sól

·  1 łyżeczka cukru

·  (jak kto chce do dekoracji karpia):

·  2 jaja na twardo

·  ogórek kiszony

·  grzybki marynowane

Karpia skrobiemy i patroszymy. Gotujemy wywar z rybiej głowy, ogona i wszelkich rybich 'odpadków' i warzyw. Po pół godzinie wyjmujemy rybie mięso i warzywa i wkładamy do wywaru karpia pokrojonego w dzwonka. Dzwonka gotujemy 20 minut i delikatnie wyjmujemy na półmisek. Z ugotowanych dzwonków zdejmujemy delikatnie skórę i wyjmujemy bardzo ostrożnie wszystkie ości. Dzwonka układamy ładnie na półmisku i ozdabiamy ugotowanymi warzywami, jajkami na twardo czy ogóreczkiem.

Wywar cedzimy przez gęste sito, jeśli takiego w domu brak, można zwykłe sitko wyłożyć gazą i przez nią cedzić. Doprawiamy do smaku. W pół szklanki wywaru rozpuszczamy żelatynę. Łączymy z resztą i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, pamiętając jednak by się nie zagotował. Gdy zaczyna tężeć, zalewamy nim rybę na półmisku tak, by przykrył ją w całości i odstawiamy do lodówki.

Karp w galarecie gotowy jest do jedzenia następnego dnia po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ostrymi sosami np. chrzanowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin