50dkg mąki,
3dkg drożdży świeżych,
ok 0.5 litra mleka,
3 żółtka 10-15dkg cukru,
10dkg masła roztopionego,
wanilia, szczypta soli
Najpierw rozczyn:
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dużą garścią mąki i mleka tyle, żeby gęstością przypominało śmietanę. odkładamy do wyrośnięcia. W tym czasie ukręcamy żółtka z cukrem, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, mleko, wanilię ,sól, wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i znów wyrabiamy(ciasto jest dość rzadkie).Zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrzucamy na wysmarowaną i oprószaną mąką lub na pergamin, układamy owoce i posypujemy kruszonką(drugie pół koski masła,0.5 szklanki krupczatki, 0.5 szkl cukru). Jeśli wybieramy owoce kwaśne np. rabarbar posypujemy wierzch dodatkowo cukrem ,Żeby było słodko i chrupało! Jak trochę podrośnie do pieca na ok 1godz i 20-30 minut tak 220stopni. jakby za szybko się rumieniło z wierzchu to można położyć folię alu . Smacznego!
landwirschaft