Piernik.doc

(21 KB) Pobierz

Piernik

 

(Proporcje na 2 foremki keksowe.)

 

Ciasto:

- 25 dag fig,

- 25 dag moreli,

- 25 dag kandyzowanych wiśni,

- 12,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,

- 12,5 dag kandyzowanej skórki z cytryny,

- 12,5 dag rodzynek sułtanek,

- 12,5 dag rodzynek koryntek,

- 25 dag orzechów laskowych,

- 6 łyżek rumu,

- sok z jednej pomarańczy,

- 2 opakowania przyprawy do piernika,

- 20 dag masła,

- 4 jajka,

- 20 dag maki tortowej,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- szczypta soli.

 

Figi, morele pokroić w kostkę. Kandyzowane wiśnie pokroić na połówki. Orzechy pokroić dość grubo. Wszystkie owoce wymieszać z orzechami, rumem oraz sokiem z pomarańczy i odstawić na noc. Następnego dnia dodać przyprawę do piernika.

Masło utrzeć na kremową masę z cukrem i solą. Następnie, cały czas ucierając, dodawać kolejno jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto połączyć z owocami i dokładnie wymieszać.

Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec 90 minut w temperaturze 170°C.

 

Dekoracja:

- gotowa, biała polewa czekoladowa,

- kandyzowane wiśnie.

 

Wystudzone ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Przed podaniem polać gotową, białą polewą czekoladową i udekorować kandyzowanymi wiśniami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin