· 4 dag buraczków ćwikłowych
· 1 cebula średnia
· 3/4 litra wywaru warzywnego
· 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2 %
· 1 puszka czerwonej fasoli, 40dag,konserwowa
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżka soku z cytryny
· pęczek zielonego koperku ogrodowego
· biała sól, czarny pieprz mielony
1. Buraki wyszorować, ugotować ,obrać i pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie.
3. Wlać bulion, dodać buraki i zagotować.
4. Zdjąć z ognia i zmiksować.
5. Fasolę z puszki osączyć ,włożyć do zupy i gotować jeszcze 5 minut.
6. Kilka łyżek jogurtu zostawić do dekoracji, resztę dodać do zupy, wymieszać.
7. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę ,dodać do zupy, wymieszać.
8. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
9. Zupę wlać do nagrzanych talerzy ,ozdobić kleksem jogurtu i posypać posiekanym koperkiem
Milka02