Barszczyk z fasolą.doc

(108 KB) Pobierz
Barszczyk z fasolą

Barszczyk z fasolą

składniki

·         4 dag buraczków ćwikłowych

·         1 cebula średnia

·         3/4 litra wywaru warzywnego

·         1 kubeczek jogurtu naturalnego 2 %

·         1 puszka czerwonej fasoli, 40dag,konserwowa

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         3 ząbki czosnku

·         1 łyżka soku z cytryny

·         pęczek zielonego koperku ogrodowego

·         biała sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania

1.      Buraki wyszorować, ugotować ,obrać i pokroić w kosteczkę.

2.      Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie.

3.      Wlać bulion, dodać buraki i zagotować.

4.      Zdjąć z ognia i zmiksować.

5.      Fasolę z puszki osączyć ,włożyć do zupy i gotować jeszcze 5 minut.

6.      Kilka łyżek jogurtu zostawić do dekoracji, resztę dodać do zupy, wymieszać.

7.      Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę ,dodać do zupy, wymieszać.

8.      Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

9.      Zupę wlać do nagrzanych talerzy ,ozdobić kleksem jogurtu i posypać posiekanym koperkiem

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin