Paszteciki grzybowe.docx

(153 KB) Pobierz

Paszteciki grzybowe

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

100 g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków, 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki masła, 2 liście laurowe

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 łyżeczki kminku, ziele angielskie

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula średniej wielkości, 2 mini kostki Czosnek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 mini kostki Majeranek, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2kg ciasta francuskiego (można kupić gotowe), 1 żółtko

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

  •  

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby, dodaj 1 łyżkę masła i przyprawy ( kminek należy przesiekać dokładnie nożem).Gotuj powoli przez 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Przesmaż na dużej patelni drobno pokrojoną cebulę na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż doprawiając do smaku mini kostkami Czosnek i Majeranek, oraz pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozsyp na stole trochę mąki wyłóż rozmrożone ciasto francuskie i za pomocą wałka rozciągnij ciasto na cienki placek. Przełóż zimny farsz do na ciasto i zroluj w kształtny walec, wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami np. kminkiem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusz przez 20-30 minut, a gdy rolada ostygnie pokrój ją na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

6.

http://gotowanie.onet.pl/0

Tak przygotowane paszteciki możesz podawać z czerwonym barszczem bądź klarowną zupą grzybową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin