Składniki na 21 sztuk magdalenek lub 12 serc:
· 70 g mąki
· 30 g kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 100 g cukru trzcinowego (brązowego)
· 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (do nabycia w sklepach z żywnoscią arabską) - zastąpiłam ekstraktem z wanilii
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 70 g masła - roztopionego i ostudzonego (40 g + 30 g)
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.Jajka, cukier, wodę pomarańczową(lub ekstrakt z wanilii) i cukier waniliowy dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypać suche składnki, na końcu wlać masło (40 g), zostawiając 2 łyżki (30 g), którymi należy wysmarować formę do magdalenek (lub serc).Piekarnik nagrzać do 230ºC. Masą wypełnić foremki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.
barbarauczciwek