Bożonarodzeniowe ciasteczka.doc

(142 KB) Pobierz
Bożonarodzeniowe ciasteczka

Bożonarodzeniowe ciasteczka

Bożonarodzeniowe babeczki (star-topped mince pies)

 

 

Składniki na około 36 ciasteczek (mi wyszło mniej):

·         240 g mąki pszennej

·         60 g smalcu

·         60 g masła

·         sok z 1 pomarańczy

·         szczypta soli

Nadzienie:

·         200 g mincemeat

Ponadto:

·         1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody - do glazury (pominęłam, bez również wyglądają ślicznie) 

·         cukier puder do oprószenia

Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.

Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut. 

Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki. Przygotować formę do muffinek (mogą być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną. W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin