„Risotto”
25 dkg ryżu1 łyżka oliwy1 pokrojona drobno cebula2 pokrojone w kostkę bakłażany15 dkg pokrojonego w kostkę tofu15 dkg listków szpinaku1 pozbawiona nasion, drobno pokrojona papryczka chili2 łyżki tamaryndowca1 łyżka brązowego cukrukilka posiekanych listków miętysól, pieprzSposób przyrządzenia:W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, leciutko zrumienić, dodać tofu, smażyć chwilę mieszając. Dodać bakłażana, papryczkę, 1 łyżkę tamaryndowca i cukier. Smażyć na sposób chiński, w wysokiej temperaturze, często mieszając przez około 5 minut. Odstawić z ognia. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać wraz ze szpinakiem, miętą i resztą tamaryndowca do zawartości patelni, podgrzać mieszając przez potrząsanie patelnią. Podawac zaraz po przyrządzeniu.
ela4374