Dietetyka(1).doc

(40 KB) Pobierz
Dieta lekkostrawna

Marta Szczerek gr. VI

 

 

 

Dieta dla kobiet cierpiących na nadciśnienie dostarczająca organizmowi około 1800-2000 kalorii dziennie.

 

Dzień 1

 

Śniadanie

 

szklanka mleka 2%

1 grzanka z razowego pieczywa cienko posmarowana margaryną i niskosłodzonym dżemem.

 

II Śniadanie

 

1 mała razowa bułka posmarowana niskotłuszczowym serkiem topionym

 

Obiad

 

Smażone krewetki królewskie

180 g gotowanego ryżu brązowego

Warzywa smażone na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek:

papryka, cukinia, czosnek i dymka

 

Podwieczorek

 

1 banan lub inny świeży owoc

 

Kolacja

 

Sałatka z grillowanego kurczaka:

75g pieczonej piersi kurczka bez skóry

1 pomidor pokrojony w plasterki

1 pokrojone jabłko

garść liści sałaty

2 łyżki beztłuszczowego sosu

 

 

II Dzień

 

Śniadanie

 

200 ml świeżego soku owocowego

1 miseczka owsianki ( przyrządzonej z  mleka 2% pół na pół z wodą), z 25g rodzynek lub suszonych moreli, 1 plater melona lub inny świeży owoc

 

II Śniadanie

 

150 g niskotłuszczowego jogurtu

 

 

Obiad

 

200g ugotowanego razowego makaronu z 150 g sosu pomidorowego (bez soli)

 

Sałatka:

 

75g tartej marchewki

75g pokrojonej czerwonej kapusty

1 łyżka rodzynek

2 łyżki dietetycznego majonezu

 

2 śliwki lub inne świeże owoce

 

Podwieczorek

 

1 miseczka owoców z puszki w naturalnej zalewie lub świeży owoc

 

Kolacja

 

Kromka chleba razowego z gotowaną wołowiną

1 łyżeczka musztardy Dijon zmieszana z łyżka dietetycznego majonezu,

Pomidor

Sałata

1 łyżeczka oliwy z oliwek 

 

III Dzień

 

Śniadanie

 

3 placuszki z pełnoziarnistej mąki z owocami i jogurtem i owocami

250 ml  mleka 2%

             

II Śniadanie

 

1 batonik musli

 

Obiad

 

75g smażonego na oliwie z oliwek steku wołowego

1 średniej wielkości pieczony ziemniak z 2 łyżkami serka homogenizowanego

groszek

brokuły na parze

 

 

Podwieczorek

 

2 kiwi lub inny świeży owoc

 

Kolacja

 

Kromka razowego chleba z tuńczykiem

2 łyżki dietetycznego majonezu

2 łodygi selera naciowego

 

IV Dzień

 

Śniadanie

 

250 ml koktajlu truskawkowo- jogurtowego

2 grzanki z razowego pieczywa cienko posmarowane margaryną i niskosłodzonym dżemem

 

II Śniadanie

 

niskotłuszczowy jogurt owocowy (150g)

 

Obiad

 

Grillowany stek z tuńczyka ( 150 g)

Pomidorowa salsa ( pomidory z ziołami)

4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach

groszek i cukinia ugotowane na parze

 

Podwieczorek

 

Sałatka owocowa ze świeżych truskawek i kiwi

 

Kolacja

 

Zupa z zielonych warzyw i ziół (250- 300 ml)

 

V Dzień

 

Śniadanie

 

1 dietetyczny baton

150g niskotłuszczowego jogurtu

250 ml  mleka 2%

 

II Śniadanie

 

150g truskawek

 

Obiad

 

Grillowany kotlet wieprzowy (150 gr.)

Makaron razowy (150 g) z pieczonymi warzywami ( cukinia, papryka, pieczarki)

 

Podwieczorek

 

Galaretka owocowa (200 g)

25g gorzkiej czekolady

 

Kolacja

 

Sałatka ze świeżych karczochów z krabami

 

 

VI Dzień

 

Śniadanie

 

Jajecznica z 1 jajka z grzanką z razowego pieczywa

Świeży owoc

 

II Śniadanie

 

Mała kiść winogron

 

Obiad

 

Łosoś (150g) z papryką i kukurydzą

Fasolka (200g) szparagowa gotowana na parze posypana 1 łyżką prażonych migdałów

 

Podwieczorek

 

1 miseczka niskotłuszczowego jogurtu (150g) z 75g malin

 

Kolacja

 

Zupa krem z cukinii (250-300 ml)

 

 

VII Dzień

 

Śniadanie

 

200 ml soku owocowego

1 miseczka owsianki przyrządzonej z  mleka 2% pół na pół z wodą, z 2 łyżkami śliwek z puszki

 

II Śniadanie

 

1 razowa bułka

 

Obiad

 

Ryba (150g)na parze z imbirem i sezamem

175g gotowanego brązowego ryżu

 

Podwieczorek

 

Niskotłuszczowy jogurt owocowy (150g)

 

Kolacja

 

Brokuły gotowane na parze,

marchewki koktajlowe z zielonym groszkiem

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin