Marta Szczerek gr. VI
Dieta dla kobiet cierpiących na nadciśnienie dostarczająca organizmowi około 1800-2000 kalorii dziennie.
Dzień 1
Śniadanie
szklanka mleka 2%
1 grzanka z razowego pieczywa cienko posmarowana margaryną i niskosłodzonym dżemem.
II Śniadanie
1 mała razowa bułka posmarowana niskotłuszczowym serkiem topionym
Obiad
Smażone krewetki królewskie
180 g gotowanego ryżu brązowego
Warzywa smażone na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek:
papryka, cukinia, czosnek i dymka
Podwieczorek
1 banan lub inny świeży owoc
Kolacja
Sałatka z grillowanego kurczaka:
75g pieczonej piersi kurczka bez skóry
1 pomidor pokrojony w plasterki
1 pokrojone jabłko
garść liści sałaty
2 łyżki beztłuszczowego sosu
II Dzień
200 ml świeżego soku owocowego
1 miseczka owsianki ( przyrządzonej z mleka 2% pół na pół z wodą), z 25g rodzynek lub suszonych moreli, 1 plater melona lub inny świeży owoc
150 g niskotłuszczowego jogurtu
200g ugotowanego razowego makaronu z 150 g sosu pomidorowego (bez soli)
Sałatka:
75g tartej marchewki
75g pokrojonej czerwonej kapusty
1 łyżka rodzynek
2 łyżki dietetycznego majonezu
2 śliwki lub inne świeże owoce
1 miseczka owoców z puszki w naturalnej zalewie lub świeży owoc
Kromka chleba razowego z gotowaną wołowiną
1 łyżeczka musztardy Dijon zmieszana z łyżka dietetycznego majonezu,
Pomidor
Sałata
1 łyżeczka oliwy z oliwek
III Dzień
3 placuszki z pełnoziarnistej mąki z owocami i jogurtem i owocami
250 ml mleka 2%
1 batonik musli
75g smażonego na oliwie z oliwek steku wołowego
1 średniej wielkości pieczony ziemniak z 2 łyżkami serka homogenizowanego
groszek
brokuły na parze
2 kiwi lub inny świeży owoc
Kromka razowego chleba z tuńczykiem
2 łodygi selera naciowego
IV Dzień
250 ml koktajlu truskawkowo- jogurtowego
2 grzanki z razowego pieczywa cienko posmarowane margaryną i niskosłodzonym dżemem
niskotłuszczowy jogurt owocowy (150g)
Grillowany stek z tuńczyka ( 150 g)
Pomidorowa salsa ( pomidory z ziołami)
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
groszek i cukinia ugotowane na parze
Sałatka owocowa ze świeżych truskawek i kiwi
Zupa z zielonych warzyw i ziół (250- 300 ml)
V Dzień
1 dietetyczny baton
150g niskotłuszczowego jogurtu
150g truskawek
Grillowany kotlet wieprzowy (150 gr.)
Makaron razowy (150 g) z pieczonymi warzywami ( cukinia, papryka, pieczarki)
Galaretka owocowa (200 g)
25g gorzkiej czekolady
Sałatka ze świeżych karczochów z krabami
VI Dzień
Jajecznica z 1 jajka z grzanką z razowego pieczywa
Świeży owoc
Mała kiść winogron
Łosoś (150g) z papryką i kukurydzą
Fasolka (200g) szparagowa gotowana na parze posypana 1 łyżką prażonych migdałów
1 miseczka niskotłuszczowego jogurtu (150g) z 75g malin
Zupa krem z cukinii (250-300 ml)
VII Dzień
200 ml soku owocowego
1 miseczka owsianki przyrządzonej z mleka 2% pół na pół z wodą, z 2 łyżkami śliwek z puszki
1 razowa bułka
Ryba (150g)na parze z imbirem i sezamem
175g gotowanego brązowego ryżu
Niskotłuszczowy jogurt owocowy (150g)
Brokuły gotowane na parze,
marchewki koktajlowe z zielonym groszkiem
kryswiec