diety w różnych schorzeniach(1).docx

(15 KB) Pobierz

Diety specjalne

Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta

podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości

wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety.

Alergia

Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona.

Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny

pokarmowe uważa się:

• mleko i produkty mleczne np. masło, śmietanę, jogurt, sery,

• produkty zawierające gluten – mąka, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa,

1 / 21

Diety specjalne

• jajka,

• ryby świeże i wędzone,

• owoce morza,

• orzechy,

• soję i jej przetwory,

• kukurydzę i jej przetwory,

• owoce cytrusowe,

• czekoladę,

• barwniki spożywcze.

Wzdęcia

2 / 21

Diety specjalne

Należy unikać:

• mleka i jego przetworów z wyjątkiem naturalnego jogurtu,

• warzyw takich jak: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, brukiew. cebula,

rzepa,

• owoców z dużą ilością fruktozy np. gruszek,

• słodziku z dodatkiem sorbitolu.

Zalecane jest:

• dodawanie do potraw przypraw takich jak imbir, majeranek, tymianek, czosnek,

• picie odwarów z mięty i kopru włoskiego,

3 / 21

Diety specjalne

• jedzenie potraw blanszowanych i gotowanych na parze.

Biegunka

Należy unikać:

• mleka,

• produktów wzdymających takich jak fasola, kapusta,

• potraw i płynów słodkich,

• potraw ze słodzikiem – sorbitolem,

• produktów wysokoresztkowych z dużą ilością błonnika – warzyw i owoców, suszonych

śliwek,

4 / 21

Diety specjalne

• przetworów z grubo mielonej mąki.

Wskazane jeść:

• kasze,

• banany,

• ryż i zupy z dodatkiem ryżu,

• warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki – także jako składnik zup.

Zaparcia

5 / 21

Diety specjalne

Wskazane jest jeść i pić:

• otręby nieprzetworzone pszenne oraz ryżowe,

• pieczywo razowe, wieloziarniste,

• kasze i płatki z grubego przemiału,

• suszone owoce np. śliwki, figi, daktyle i jagody,

• jabłka, pomarańcze i inne owoce,

• surowe warzywa w tym dużo kapustnych i strączkowych,

• dużą ilość płynów w tym wody z miodem.

Należy też wyeliminować mleko i sery, gdyż u niektórych osób to jest przyczyną zaparć.

6 / 21

Diety specjalne

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Należy unikać:

• mleka, piwa, wina, kawy,

• surowych warzyw i owoców ( jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna

tolerancja na te produkty),

• ostrych przypraw.

Zalecane jest spożywanie:

• potraw gotowanych – szczególnie na parze lub w szybkowarach,

7 / 21

Diety specjalne

• bananów, czerwonej fasoli,

• naparów z zielonej herbaty.

Choroby jelit – Choroba Leśniowskiego-Crohna i zespół jelita nadpobudliwego

Należy unikać:

• otrębów pszennych,

• orzechów i nasion,

• warzyw strączkowych,

• kukurydzy i jej przetworów,

8 / 21

Diety specjalne

• owoców cytrusowych,

• słodyczy,

• przetworów mlecznych.

Zalecane są:

• owoce takie jak jabłka i banany,

• warzywa korzeniowe,

• ryby.

Uchyłkowatość jelit

9 / 21

Diety specjalne

Należy unikać:

• słodyczy,

• produktów wzdymających.

Zalecane są:

• warzywa gotowane,

• kiszona kapusta,

• pełnoziarniste produkty zbożowe,

• jabłka.

10 / 21

Diety specjalne

Otyłość

Dieta w tym przypadku polega na ograniczaniu ilości przyjmowanych pokarmów, czyli na

zmniejszaniu ilości kalorii w pożywieniu. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej

posiłków do 1200–1400 kcal i zrezygnowanie lub ograniczenie produktów wysokokalorycznych

takich jak:

• orzechy i nasiona,

• suszone owoce,

• pieczywo,

• ziemniaki,

• słodycze,

11 / 21

Diety specjalne

• masło i tłuszcze roślinne.

Zaleca się:

• jeść dużo warzyw szczególnie liściastych,

• wypijać około 2 litrów wody.

Reumatyzm

Należy unikać:

12 / 21

Diety specjalne

• mleka i jego przetworów,

• kukurydzy i jej przetworów,

• pszenicy,

• oleju słonecznikowego.

Zalecane są w dużej ilości:

• tłuste ryby,

• warzywa i owoce.

Dna moczanowa

13 / 21

Diety specjalne

Należy wykluczyć:

• mięso indycze,

• ryby,

• warzywa takie jak szparagi, groch, szpinak,

• rabarbar.

Osteoporoza

Należy unikać:

14 / 21

Diety specjalne

• soli,

• alkoholu.

Zalecane są:

• tłuste ryby,

• owoce – szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie,

• warzywa strączkowe – zwłaszcza soja,

• orzechy – laskowe, ziemne i migdały,

• miód,

• jogurt naturalny.

15 / 21

Diety specjalne

Kamica nerkowa

Należy unikać:

• produktów bogatych w szczawiany – szpinaku, rabarbaru, botwinki, orzeszków ziemnych, a

także owoców cytrusowych,

• soli i potraw słonych,

• mięsa w większej ilości.

Zalecane jest:

16 / 21

Diety specjalne

• picie dużej ilości wody,

• jedzenie produktów bogatowłóknistych, tzn. warzyw i przetworów zbożowych.

Kamica żółciowa

Należy unikać:

• cukru,

• nadwagi, ale także głodówek.

17 / 21

Diety specjalne

Zalecane jest:

• dużo warzyw zwłaszcza strączkowych,

• oliwa z oliwek.

Choroby wątroby

Należy unikać:

• pieczywa razowego i świeżego białego,

• warzyw wzdymających,

18 / 21

Diety specjalne

• alkoholu,

• potraw tłustych,

• orzechów.

Zaleca się:

• dużo owoców i ich przetworów,

• warzywa gotowane,

• miód,

• przyprawy ziołowe typu estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano.

19 / 21

Diety specjalne

Cukrzyca

Wymaga dokładnego określania wielkości i jakości posiłków w zależności od poziomów

stężenia glukozy we krwi i wagi pacjenta.

Zaleca się:

• dużo warzyw z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy, zielonego groszku,

• owoce niesłodkie – np. arbuz, melon,

• chudy drób,

• chudy nabiał.

Nie zaleca się:

20 / 21

Diety specjalne

• słodyczy,

• słodkich napoi,

• tłuszczów zwierzęcych,

• alkoholu.

21 / 21

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin