Pierogi z bobem
Ten przepis sprawi, że bób na długo zagości w domowym menu, bowiem – jeśli tylko zasmakuje degustującym – dużą ilość wegetariańskich pierogów, które będą jego efektem, można będzie zamrozić i w każdej chwili sięgnąć po nie znowu. A warto, szczególnie, gdy z porcji wynika ok. 40 zielonych pierożków:)
Składniki na ciasto na pierogi z bobem
500 g mąki pszennej,1-2 łyżeczki oliwy,ok. pół szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Składniki na farsz z bobu
500 g bobu,cebula,kostka bulionu warzywnego,sól, pieprz.
Bób myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 10-20 minut) we wrzątku z kostką warzywną. Ostudzamy i mielimy blenderem lub ucieramy kulą. Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do bobu. Doprawiamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dolewamy wody i oliwę – tak, aby ciasto nabrało gęstej, lepkiej konsystencji. Na rozwałkowanym cieście szklanką kroimy krążki na pierogi. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu z bobu. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie.
Do pierogów z bobu możemy także dodać ziarna kukurydzy lub czosnek.
dimitrif