Pierogi z bobem.docx

(31 KB) Pobierz

                                                                      Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Ten przepis sprawi, że bób na długo zagości w domowym menu, bowiem – jeśli tylko zasmakuje degustującym – dużą ilość wegetariańskich pierogów, które będą jego efektem, można będzie zamrozić i w każdej chwili sięgnąć po nie znowu. A warto, szczególnie, gdy z porcji wynika ok. 40 zielonych pierożków:)

Składniki na ciasto na pierogi z bobem

500 g mąki pszennej,
1-2 łyżeczki oliwy,
ok. pół szklanki zimnej, przegotowanej wody.

Składniki na farsz z bobu

500 g bobu,
cebula,
kostka bulionu warzywnego,
sól, pieprz.

Bób myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 10-20 minut) we wrzątku z kostką warzywną. Ostudzamy i mielimy blenderem lub ucieramy kulą. Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do bobu. Doprawiamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicy. Dolewamy wody i oliwę – tak, aby ciasto nabrało gęstej, lepkiej konsystencji. Na rozwałkowanym cieście szklanką kroimy krążki na pierogi. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu z bobu. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie.

Do pierogów z bobu możemy także dodać ziarna kukurydzy lub czosnek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin