Kura z bananami a la Jamajka
Składniki:
2 spore kurze piersi
szklanka soku pomarańczowego (najlepiej zagęszczonego, ale może też być świeży)
sok z cytryny
2 banany
pół szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych
liść laurowy
2 łyżki margaryny
Ziarenka Smaku WINIARY
sól, pieprz
Oba kawałki mięsa przekrój na pół, natrzyj dobrze Ziarenkami Smaku i pieprzem oraz zrumień po obu stronach na silnie rozgrzanym tłuszczu. Z kolei na zmniejszonym ogniu dodaj połowę soku pomarańczowego i liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia, przykryj i poddaj duszeniu na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij mięso z sosu, nie dopuszczając, by całkiem ostygło.
Pozostały sos z wywaru zagotuj - stale mieszając, dodaj resztę soku pomarańczowego, sok cytrynowy i pokrojone w plasterki banany i podgrzej, po czym dopraw i delikatnie wymieszaj. Gdyby sos okazał się za gęsty, dolej nieco gorącej wody.
Mięso wyłożone na półmisek posyp orzeszkami ziemnymi i zalej sosem z bananami.
dimitrif