Kura z bananami a la Jamajka.rtf

(6 KB) Pobierz
Kura z bananami a la Jamajka

Kura z bananami a la Jamajka

 

Składniki:

2 spore kurze piersi

szklanka soku pomarańczowego (najlepiej zagęszczonego, ale może też być świeży)

sok z cytryny

2 banany

pół szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych

liść laurowy

2 łki margaryny

Ziarenka Smaku WINIARY

l, pieprz

 

Oba kawałki mięsa przekrój na pół, natrzyj dobrze Ziarenkami Smaku i pieprzem oraz zrumień po obu stronach na silnie rozgrzanym tłuszczu. Z kolei na zmniejszonym ogniu dodaj połowę soku pomarańczowego i liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia, przykryj i poddaj duszeniu na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij mięso z sosu, nie dopuszczając, by całkiem ostyo.

 

Pozostały sos z wywaru zagotuj - stale mieszając, dodaj resztę soku pomarańczowego, sok cytrynowy i pokrojone w plasterki banany i podgrzej, po czym dopraw i delikatnie wymieszaj. Gdyby sos okazał się za gęsty, dolej nieco gorącej wody.

 

Mięso wyłone na półmisek posyp orzeszkami ziemnymi i zalej sosem z bananami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin