Kurczak po syjamsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Kurczak po syjamsku

Kurczak po syjamsku

 

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

łka masła

duża drobno pokrojona cebula

1-2 ząbki czosnku

4 łki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

pół łeczki kolendry

łeczka otartej skórki z cytryny

pół łeczki cukru

łka sosu sojowego

l

śmietanka kokosowa:

4 łki wiórków kokosowych

szklanka śmietanki

1/4 łeczki chili

 

Wiórki kokosowe zalej ciepłą śmietanką i odstaw na godzinę, po czym odciśnij płyn.

 

Drobno posiekany czosnek utrzyj z cebulą, chili, otartą skórką z cytryny, mieloną kolendrą, cukrem, solą i orzeszkami na jednolitą pastę.

 

Umyte i osuszone filety lekko rozbij trzonkiem noża, natrzyj częścią przygotowanej pasty (resztę zostaw na później), przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki, po czym usmaż na stopionym maśle, przełóż do rondla, dodając resztę pasty, wlej sos sojowy i śmietankę kokosową, przykryj i duś na małym ogniu przez około 20-25 minut.

 

Jak na wschodnią potrawę przystało - podaje się z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin