Kaczka po brazylijsku.rtf

(8 KB) Pobierz
Kaczka po brazylijsku

Kaczka po brazylijsku

 

Składniki:

kaczka (około 1,5 kg)

10-15 dag bekonu

2 pomarańcze

skórka otarta z pomarańczy

marynata:

sok i skórka otarta z cytryny

szklanka białego wytrawnego wina

2 łki oleju

l

pieprz

sos:

łka masła

łka mąki

3-4 łki śmietanki

2 pomarańcze

 

Dokładnie wymieszaj składniki marynaty. Umytą i osuszoną kaczkę ułóż w dużym rondlu, zalej marynatą, przykryj i zostaw na 24 godziny w lodówce (2-3 razy obróć mięso, by sięwno zamarynowało). Po wyjęciu z marynaty kaczkę osusz, obłóż cienkimi plasterkami bekonu, lekko obwiąż bawełnianą nitką i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstaw kaczkę do nagrzanego piekarnika i piecz, często skrapiając mięso marynatą. Polewaj też powstałym w czasie pieczenia sosem. W międzyczasie wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Po 40 minut pieczenia polej kaczkę połową soku.

 

Upieczoną kaczkę podziel teraz na porcje i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Sos spod kaczki przetrzyj przez sito, połącz z pozostałym sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, a następnie podgrzej. Wlej rozmieszaną z mą śmietankę i - stale mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni stop masło, włóż pokrojone w plastry pomarańcze, chwilę smaż.

 

Plastrami pomarańczy obłóż kaczkę, polej sosem, wstaw na 5-7 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin