Schab pieczony w liściach włoskiej kapusty.rtf

(7 KB) Pobierz
Schab pieczony w liœciach w³oskiej kapusty

Schab pieczony w liściach włoskiej kapusty

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg schabu środkowego

250 g mielonej cielęciny

jajo

łka posiekanej zieleniny

starta skórka z cytryny

l

pieprz

gałka muszkatołowa

300 g włoskiej kapusty

1-1,5 szklanki Rosołu z kury zupy instant w słoiku WINIARY

łka oleju

2-3 łki śmietany

 

Schab oczyść z błon, opłucz i osusz. Do mielonej cielęciny wbij jajko, dodaj zieleninę, skórkę cytrynową, przypraw do smaku solą, pieprzem i gał muszkatołową. Masę dokładnie wyrób.

 

Następnie umyj kapustę. Liście porozdzielaj, wrzuć na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, po czym osącz i zetnij grubsze włókna. Schab posmaruj masą z cielęciny, zawiń w liście kapusty i starannie obwiąż nicią.

 

Brytfannę wysmaruj olejem, włóż schab, podlej rosołem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C - co pewien czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia. Gotową pieczeń wyjmij, trzymaj w cieple.

 

Sos z pieczenia przelej do rondelka, dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i przelej do sosjerki.

 

Pieczeń smakuje wyśmienicie z sosem i ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin