Gołąbeczki.rtf

(6 KB) Pobierz
Go³¹beczki

Gołąbeczki

 

Składniki:

25 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

10 liści kapusty (i kilka dodatkowych na dno garnka i do przykrycia gołąbków)

2 łki ryżu

2 szklanki Rosołu wołowego WINIARY

mała cebula

łka oleju

25 dag chudego wędzonego boczku

3/4 gęstej kwaśnej śmietany

2 liście laurowe

pieprz

l

 

Wybierz najładniejsze liście kapusty włóż je do wrzątku, wyjmij, ostudź i po usunięciu najgrubszych nerwów poprzecinaj na pół. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z ryżem, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem, po czym podziel na 20 porcji. Każ ciasno zawiń w połówkę liścia, tak by powstał mały gołąbek.

 

Na spód garnka o grubym dnie włóż część pozostałej kapusty, a potem gołąbki i liście laurowe, całość przykryj resztą kapusty i zalej rosołem.

 

Potrawę duś na małym ogniu pod przykryciem. Teraz pokrój w drobną kostkę boczek, mocno go wysmaż. Przed podaniem polej gołąbki śmietaną i posyp przygotowanymi skwarkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin