Pieczeń wieprzowa z ziołami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczeñ wieprzowa z zio³ami

Pieczeń wieprzowa z ziołami

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

75 dag cebuli

3 łki smalcu

obsuszona kromka pszennego chleba

liść laurowy

związane: tymianek, liść laurowy i natka pietruszki

2 szklanki piwa

pół łeczki cukru

pieprz

l

 

Mięso obwiąż mocną bawełnianą nicią, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, po czym zdejmij z patelni i odstaw. Teraz obierz i pokrój na cienkie plasterki cebule, zrumień na patelni, dodaj cukier oraz pokruszony chleb i smaż mieszając 2 minuty (mieszanina powinna byćotobrązowa). Ponownie włóż mięso, wlej piwo i dodaj związane: tymianek, liść laurowy i natkę pietruszki. Całość zagotuj i duś pod przykryciem 1 godzinę 45 minut, często przewracając mięso. Nie zapomnij o wyjęciu zieleniny!

 

Miękką pieczeń pokrój, ułóż na półmisku, polej sosem i natychmiast podawaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin