Rogaliki.doc

(21 KB) Pobierz
Rogaliki

                     Rogaliki

 

½ litra--------mleka                                            ROZCZYN:

5szt.  ----------jajek                

1szkl. ---------cukru                         Drożdże  ,  mleko ,  2 łyżeczki cukru  i trochę  mąki

10dkg. --------drożdży              żeby  było  takie  kleiste , to  razem  wymieszać ,

½ szkl. ------ oleju                          odstawić  do  wyrośnięcia

1łyżeczka ---- octu                        -----------------------------------------------------------------------

¼ kostki ---- margaryny               Żółtka  ubić  z  cukrem , białka  ubić  osobno  do

kg ------ mąki                 smarowania  rogali.

                                      Jak  rozczyn  urośnie  wlać  go  do  1kg  mąki

                                      wymieszać , dodać  olej , stopioną margarynę

                                      ocet , żółtka z cukrem i wymieszać  aż  ciasto

                                 nie  będzie  kleiło  się  do  rąk ,  dosypać  mąki  jeżeli  jest  kleiste.

 

                      Odstawić  do  wyrośnięcia

                                              Piec  w  temperaturze  150-2000 C

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin