Wykaz
czynników biologicznych,
na które narażeni są sprzedawcy innych artykułów spożywczych.
Opracowano na podstawie publikacji:
BIOLOGICZNE CZYNNIKI ZAGROŻENIA ZAWODOWEGO
Autor: Jacek Dutkiewicz, Radosław Śpiewak, Leon Jabłoński, Jolanta Szymańska
Opracowała: Zatwierdzam:
Warszawa – październik – 2009 r.
Kategoria czynnika biologicznego/
Nazwa
Grupa zagroże-nia wg MZ*
Przenoszenie
Działanie na człowieka
Źródło zakażenia
/występowanie/
Szczepio-nka
Przechowy-wanie
Szkod. zaw.*
Środki ochrony przed zagrożeniami
1
2
3
4
5
6
7
Rośliny (nasienne) gryka
0
Powietrzno-pyłowe (wdychanie pyłu z gryki), bezpośrednie (kontakt skóry z ziarnem gryki)
AL.- alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie spojówek i skóry;T- fotodermatoza:zapalenie skóry
Uprawy, magazyny, pomieszczenia przemysłowe
Ochrony osobiste, redukcja zapylenia, poprawa wentylacji, hermetyzacja procesu produkcyjnego
Rośliny (nasienne) biedrzeniec anyż
Powietrzno-pyłowe (wdychanie pyłu z nasion anyżu)
AL. – astma oskrzelowa
Ochrony osobiste redukcja zapylenia, poprawa wentylacji,
Zwierzęta (stawonogi, roztocze)rozkruszek mączny
Powietrzno-pyłowe (wdychanie wydalin i czastek ciała roztoczy)
AL.- alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie spojówek i skóry (świąd magazynierów)
Zmaganyzowane produkty spożywcze (mąka, ziarno,zbóż, nasiona, zioła, sery)
Przechowywanie produktów spożywczych w pomieszczeniachsuchych i czystych z dobra wentylacja, zwalczenie rozkruszków środkami i fizycznymi, ochrony osobiste
Zwierzęta (stawonogi,motyle) mklik mączny
Powietrzno-pyłowe (wdychanie wydalin i czastek ciała gąsienic mklików)
AL.- alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, alergiczne zapalenie spojówek i skóry
Mąka, produkty mączne
Zwalczanie mklików – szkodników mąki, ochrony osobiste, oswiata zdrowotna
L e g e n d a
(rodzaj czynnika biologicznego):
(w) – wirusy
(b) – bakterie
(g) – grzyby
(grupa zagrożenia):
** Czynniki biologiczne zakwalifikowane do grupy 3 zagrożenia mogące stanowić ograniczone ryzyko zakażenia dla pracowników, gdyż nie są zazwyczaj zakaźne drogą powietrzną
Grupa zagrożenia wg MZ* - grupa zagrożenia wg klasyfikacji rozporządzenia Ministra Zdrowia (w skali 0-4)
Szczepionka, Przechowywanie, Szkodliwość zawodowa*
*Szczepionka – informacja na temat dostępności skutecznej szczepionki (1=tak. 0=nie)
*Przechowywanie – informacja na temat konieczności przechowywania akt zdrowotnych narażonego pracownika przez okres dłuższy niż 10 lat od ostatniej ekspozycji (1=tak, 0-nie)
* Zagrożenie zawodowe – informacja, czy piśmiennictwo naukowe opisuje dany czynnik jako zagrożenie zawodowe (1=tak, 0=nie)
LISTA OSÓB ZAPOZNANYCH Z BIOLOGICZNYMI CZYNNIKAMI ZAGROŻENIA ZAWODOWEGO
mariusp1