ANYŻ GWIAŹDZISTY.docx

(26 KB) Pobierz

ANYŻ GWIAŹDZISTY

(Illicium verum)

 

 

OPIS

To nieduże drzewo z rodziny magnoliowatych, zielone przez cały rok, nazywane jest też badianem. Ma żółte kwiaty. Owocuje od 6 roku życia, najwydajniejszy jest między 14 a 100 rokiem wegetacji. Owoce mają kształt gwiazdy, złożonej z 6-10 zdrewniałych mieszków, zawierających po jednym nasionie. Jako przyprawa używane są owoce i nasiona, w całości lub rozdrobnione.

 

POCHODZENIE

Występuje w Wietnamie, Chinach, Indiach.

 

HISTORIA

Znany od wieków w Chinach i Indiach (wchodzi w skład chińskiej przyprawy “pięć smaków i najpopularniejszej chyba indyjskiej mieszanki przyprawowej, curry), do Europy trafił około 300 lat temu dzięki szlakom herbacianym, wiodącym przez Rosję.

 

WŁAŚCIWOŚCI

Podobny w smaku i zapachu do anyżu – korzenno-słodki.

ZASTOSOWANIE

Wchodzi w skład wielu potraw kuchni chińskiej, wietnamskiej i hinduskiej. Doskonale aromatyzuje potrawy z wieprzowiny i drobiu, a także pierniki, desery mleczne, syropy, kompoty, powidła i potrawy słodko-kwaśne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin