Papryka.docx

(84 KB) Pobierz

*Papryka*

 

http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/papryka.JPG

 

Nazwa łacińska

Capsicum annum

 

Opis

Przyprawę stanowią wysuszone owoce papryki rocznej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej. Była tam uprawiana od tysięcy lat. Hiszpanie rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Okazy papryki rocznej osiągają od 30 cm do 1 m wysokości. Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) i ostrą polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest ścian dzielących, nasion i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak.

 

Właściwości

Papryka zawiera witaminę C, z grupy B, beta-karoten.

 

Zastosowanie

Paprykę słodką stosuje się do potraw mięsnych, rybnych, zup, sałatek, warzyw, potraw z ryżu, dań potraw włoskich, węgierskich, meksykańskich.

 

Ciekawostki

·       Papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin