BAZYLIA.docx

(53 KB) Pobierz



BAZYLIA
bazylia

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) jest rośliną roczną z rodziny wargowych. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król). Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. Natomiast średniowieczni Europejczycy uważali, że bazylia może być uprawiana jedynie przez ładne kobiety.

Znane są rozmaite gatunki bazylii (np. cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal, tajlandzka purpura), pochodzące z Azji Południowej, Środkowego Wschodu, Ameryki Południowej. Zawiera olejek bazyliowy o balsamicznym zapachu i gorzkim smaku używany w przemyśle perfumeryjnym. Służy jako przyprawa kuchenna, używana jest także do produkcji likieru oraz jako ozdoba.

W przeszłości była uważana we Włoszech za symbol miłości. Gałązka bazylii we włosach mężczyzny oznaczała jego matrymonialne intencje w stosunku do ukochanej, natomiast doniczka z bazylią na balkonie kobiety - gotowość do przyjęcia starającego się o rękę. Natomiast w Rumunii z chwilą przyjęcia gałązki tymianku od panny młodzieniec uchodził za zaręczonego. W Indiach bazylia darowana w prezencie była oznaką serdeczności. W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała się do plującego ogniem bazyliszka. Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Obecnie jest ona wykorzystywana jako antidotum na jad.

Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Lubi rosnąć w nasłonecznionym miejscu, osłoniętym od wiatru i mrozu, doskonale można uprawiać ją w doniczkach. Najczęściej używa się liści do sosów, zwłaszcza pomidorowych, bo bazylia, jak żadna przyprawa komponuje się z tymi popularnymi warzywami. Można liści bazylii dodawać do rozmaitych sałatek, świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia to włoskie pesto.

Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli. Używa się jej również do aromatyzowania octu albo oleju.

Powszechnie uważa się że bazylia działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.

Działa pobudzająco. Niektóre gatunki bardziej nadają się na przyprawy, inne są skuteczniejsze w medycynie, jeden z gatunków uchodzi za święty. Tulasi (Ocimum sanctum) jest jedną z najbardziej świętych roślin Hindusów. Poświęcona bogini Lakszmi i jej małżonkowi Wisznu, hodowana jest na ołtarzach, w ogrodach domowych albo w miejscach kultu religijnego. Składa się jej ofiary i kieruje do niej modły. Należy codziennie zjadać jeden liść tulasi, by wyrazić swoją religijną cześć, zachować zdrowie i płodność, a także w obronie przed demonami. Roślina daje nie tylko wspaniałe zdrowie, lecz również obdarza wierzącego pełnią życia seksualnego, które nigdy nie spowszednieje.

Popularnej przyprawowej odmianie bazylii (Ocimum basilicum) też przypisuje się moce afrodyzyjne. Wszystkie rodzaje bazylii zawierają olejki eteryczne, garbniki i witaminy.

A jak nazywają bazylię inne narodowości?

Szwedzi

Basilkort

Niemcy

Basilienkraut

Holendrzy

Basilicum

Francuzi

Basilic

Anglicy

Basil

Hiszpanie

Alba Laca

Portugalczycy

Manjericao

Włosi

Basilico

Arabowie

Raihan

Japończycy

Meboki

Chińczycy

Lo-le

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin