Podejmowanie decyzji dotyczących dokonywania fuzji część 1.pdf

(40 KB) Pobierz
Podejmowanie decyzji dotycz¹cej dokonania fuzji (1)
1.2. Uczestnictwo w biznesie międzynarodowym
Podejmowanie decyzji dotyczącej dokonania fuzji (1)
Ekonomiści z SGGW estymowali funkcję produkcji mleka małych gospodarstw
rolnych z Mazowsza. Funkcję tą opisuje rwnanie:
Q = KA 0,1 L 0,1 E 0,1 S 0,7 R 0,1
gdzie: Q Î wielkość produkcji w danym okresie;
A Î powierzchnia gospodarstwa;
L Î wielkość zatrudnienia pracy;
E Î ilość zatrudnionych urządzeń;
S Î liczba krw;
R Î wielkość zatrudnienia pozostałych czynnikw
K Î stała 1 .
Właściciel jednego z takich małych gospodarstw nastawionych na produkcję
mleka obawia się, że jest ono zbyt małe aby konkurować z dużymi producentami.
Rozważa więc możliwość dokonania fuzji z podobnym gospodarstwem sąsiada.
Co można mu doradzić? Powinien dokonać tej fuzji? Czy lepiej aby dalej sam
prowadził działalność?
* * * * *
Z przedstawionej funkcji produkcji wynika, że gospodarz osiąga rosnące
korzyści skali. Można to pokazać w sposb następujący:
Q’ = K(2A) 0,1 (2L) 0,1 (2E) 0,1 (2S) 0,7 (2R) 0,1
= 2 (0,1 + 0,1 + 0,1 + 0,7 + 0,1) [KA 0,1 L 0,1 E 0,1 S 0,7 R 0,1 ]
= 2 1,1 Q
= 2,14Q.
1 Postać funkcji została zaczerpnięta z E. Mansfield, Microeconomics , Norton, New York 1991, s. 161.
391800614.001.png
1.2. Uczestnictwo w biznesie międzynarodowym
Oznacza to, że zwiększenie zatrudnienia wszystkich czynnikw o 100% pozwoli
osiągnąć zwiększenie wielkości produkcji o 114%. Wielkość produktu rośnie bardziej
niż proporcjonalnie niż wzrost zatrudnienia wszystkich czynnikw.
Przy zadanej funkcji produkcji opłaca się więc rolnikowi dokonać fuzji.
Podwojenie czynnikw doprowadzi do wzrostu wielkości produkcji mleka o więcej niż
100%.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin