60 przepisów kulinarnych, czyli smaczne, zdrowe i pożywne posiłki przygotowane z produktów pochodzących z Banków Żywności (2006).pdf

(962 KB) Pobierz
Layout 1
HACCP-Project3-okladka:Layout 1 9/7/06 12:03 PM Page 1
KLIARYCH
czylismacznezdrowe
i poywneposiki
przygotowanezproduktw
pochodzcych
zBankwywnoci
RZEIS
39308165.003.png
60-srodki:Layout 1 13-09-06 11:03 Page 2
ydawca: Federacja Polskich Bankw ywnoci
00-144 arszawa
al. Solidarnoci 101
tel./fax. 022 654 64 00, 654 64 10
www.bankizywnosci.pl
nr konta: BSE S.A. O/arszawa 80 1370 1037 0000 1701 4021 1701
Banki ywnoci codziennie dostarczaj Pastwu penowartociow ywno dla osb
potrzebujcych pomocy. Dziki naszej wsppracy docieramy do wielu domw, w ktrych
pomoc ywnociowa stanowi istotne wsparcie.
Opracowa: Bank ywnoci w Olsztynie
Projekt graficzny: www. REATNA .com.pl
WSTP
Wanym elementem tej wsppracy jest przekazywanie pro-
duktwzunijnegoprogramuPEAD,ktrypozwalanamsyste-
matycznie dostarcza najbardziej potrzebne produkty takie
jak mka, ry, mleko, makaron, cukier, sery. W 2005 roku do
organizacji trafio a 46 tysi
cy ton artykuw spoywczych z Bankw
ywnoci. Podobna
ilo trafi do organizacji wsppracujcych z nami w roku 2006.
Broszura wydana ze rodkw raft Foods w ramach projektu „Nie marnuj ywnoci my j wykorzystamy ”
Postanowilimy wyda zbir przepisw kulinarnych, ktre pomog w przyrzdzeniu
niedrogich, smacznych i poywnych da na bazie produktw z Bankw ywnoci.
Publikacja ta pomoe urozmaici jadospis. Przepisy s proste. Co wane, s to przepisy
sprawdzone, przysane przez gospodynie, ktre musz uruchomi swoj kulinarn
wyobrani, by przyrzdza niedrogie i smaczne posiki w domach i w stowkach.
˚yczymy smacznego!
3
39308165.004.png
60-srodki:Layout 1 13-09-06 11:04 Page 4
Przepisy
1. Kluski kładzione
1 szklanki mki, 1 jajko, ok. szklanki wody, sl, masło, twarg
5. Zacierki
40 dag mki, 2-3 jajka, sl, 6-8 łyek wody, 1 dua cebula, 2 łyki oleju lub margaryny.
Mk przesia, wbi jajka, doda sl, wod, zagnie twarde ciasto, dokadnie wyrobi.
Zetrzenatarceoduychoczkachlubdrobnoposieka.Wkadadowrzcej,osolonejwody
i gotowa pod przykryciem okoo 5 min. Zacierki odcedzi, przela gorc wod, odsczy.
Cebul obra, posieka, zasmay na tuszczu, pola zacierki i podawa. Mona te zacierki
poda jako dodatek do mleka (zupa mleczna) lub innej zupy. Wwczas przygotowa z poowy
podanej porcji.
6. Kluski ziemniaczane
1 kg ziemniakw, szklanki mki, 1 jajko, sl
Jajko wybi, doda wod, mk, sl, zarobi ciasto i wybija yk a poka si pcherzyki.
ykzanurzywewrzcejwodzie,nabierananiciasto,formowakluskiiuderzajcyk
o brzeg garnka wrzuca je wprost do wrzcej wody, zamiesza i gotowa pod przykryciem
ok. 10 min. Odcedzi, przela gorc wod i osczy. Podawa polane masem, posypane
twarogiem.
2. Kluski płfrancuskie
2 szklanki mki, 2 jajka, 2 łyki masła lub margaryny albo 4-5 łyek mietany, ok. szklanki
wody, sl, masło, tarta bułka
Ziemniaki wyszorowa, opuka, ugotowa. Ostudzi, obra i przepuci przez maszynk.
Dodamk,jajko,slizagnieciasto.Podzielijenakilkaczci.Napodsypanejmkstol-
nicy uformowa z ciasta waek o rednicy 2,5-3 cm. Spaszczy, pokroi noem ukonie
w kawaki i natychmiast gotowa w osolonej wodzie, pod przykryciem. Ugotowane wyj
yk cedzakow, przela gorc wod. Podawa do sosw lub polane masem zru-
mienionym z tart buk.
Maso lub mietan utrze z jajkami dodajc mk, sl i tyle wody, aby utworzya si jedno-
litamasa.Ciastowyrobistarannie,metalowykformowaikakluskidowrzceji osolonej
wody i gotowa pod przykryciem. Podawa ze zrumienion bueczk i stopionym masem.
3. Kluski francuskie
1 szklanki mki, 6 jajek, opakowania masła (margaryny), sl, ewentualnie 5 dag suszonych
grzybw (koperek lub natka pietruszki), 2 łyki masła, 15 dag sera twarogowego, 3 dag cukru.
7. Kluski lskie
1 kg ziemniakw, 2/3 szklanki mki (najlepiej ziemniaczanej), 3 łyki mki pszennej, 1 jajko, sl,
masło do polania
Maso utrze z tkami. Biaka ubi na sztywn pian, wyoy na utarte tka i lekko
wymiesza przesypujc mk, doda sl. Formowa kluski metalow yk zanurzon we
wrzcej i lekko osolonej wodzie. Gotowa pod przykryciem. Wyjmowa cedzakow yk,
osczyipodawapolanemasemiposypanetartymseremicukrem.Dociastamonadoda
drobno siekany zielony koperek lub pietruszk albo suszone grzybki ugotowane i drobno
posiekane.
Ziemniaki wyszorowa, obra, opuka, ugotowa, odcedzi, odparowa, przepuci przez
maszynk,dodamk,jajko,slistaranniewyrobinagadkmas.Formowawaki,kroi
rwnej wielkoci kawaki, w rkach nada im ksztat kulek z wgbieniem i wkada do
wrzcej i osolonej wody. Gotowa ok. 3min, liczc od wypynicia klusek na powierzchni.
Odcedzi i podawa z sosem lub polane masem.
4. Kluski krojone
40 dag mki, 2-3 jajka, 5-10 łyek wody, sl, 2 łyki masła.
8. Makaron domowy
40 dag mki, 2-4 jajka, 5-10 łyek wody, sl, 2 łyki masła.
Mk przesia, doda wybite jajka, wod, sl, zarobi i zagnie ciasto, podzieli na czci,
przesypamkiprzykryciereczk,abynieobsychao.Czciciastarozwakowakolejno
nacienkiepaty(1mm)irozoydoprzeschnicia.Przeschnitepatyciastauoynastol-
nicyjedennadrugim,pokroiwpasyszerokoci4cm.Pasyzoygrubszewarstwypokilka
razem i kroi w poprzek, w paski o szerokoci 3-5 mm. Rozrzuci kluski na stolnicy, aby
obeschy, a nastpnie wkada do wrzcej, osolonej wody, zamiesza, przykry. Gdy zaczn
sigotowa,odkryidogotowa.Odcedzi,przelagorcwodiosczy.Podawapolane
roztopionym masem.
Mkprzesia,oddzielimailodopodsypaniastolnicy.Wbidomkijajka,posiekanoem,
dodasl,wodizagnietwardeciasto.Podzielinaczci,rozwakowanabardzo cienkie
paty i zostawi do przeschnicia. Zwin w rulon, przesun do brzegu stolnicy i ostrym
noempokroinanitki,rozrzucinastolnicydoprzeschnicia.Wrzucimakarondowrzcej,
osolonej wody, zamiesza i powoli gotowa. Odcedzi, przela gorc wod, osczy.
Podawa polany roztopionym tuszczem. Mona posypa tartym tym serem lub pokru-
szonym twarogiem.
4
5
39308165.005.png
60-srodki:Layout 1 13-09-06 11:04 Page 6
9. Makaron zapiekany z serem
30 dag makaronu, 2 łyki oleju,, sl, 1/3 kostki masła lub margaryny, 3-4 łyki tartego łtego
sera, 2 łyki tartej bułki.
i ugotowawwodzie,wktrejsimoczyy,odparowa,usunpestki.Rondelwysmarowa
tuszczem, wysypa tart buk, wyoy poow ugotowanych azanek, skropi stopionym
tuszczem, wyoy liwki, posypa cukrem, przykry pozostaymi azankami, skropi
masem. Wstawi do piekarnika i zapiec. Podawa posypane cukrem pudrem.
Ugotowany makaron wymiesza z czci posiekanego tuszczu i tartego sera, wyoy
do wysmarowanego tuszczem aroodpornego naczynia, posypa pozostaym serem,
skropi reszt rozpuszczonego masa, oprszy tart buk i zapiec.
14. Pierogi ruskie
Ciasto: 40 dag mki, 1 jajko, ok. szklanki wody, sl
Nadzienie: 30 dag twarogu, 50 dag ziemniakw, 2 cebule, 2 łyki tłuszczu, sl, pieprz,
2 łyki masła lub szklanki mietany do polania.
10. Makaron z owocami
30 dag makaronu, 2 łyki oleju, sl; 2 łyki masła (margaryny), 30 dag owocw, 5 łyek cukru,
1 małe opakowanie mietanki, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Ziemniaki umy, ugotowa w upinach, obra, ostudzi, zemle razem z serem. Cebule
obra, pokroi w drobn kostk, podsmay na tuszczu, doda do zmielonej masy,
wymiesza, doprawi do smaku sol i pieprzem. Jeli nadzienie jest zbyt suche, doda
troch mleka lub mietany. Przygotowa ciasto: do przesianej mki wbi jajko, doda sl,
posieka noem, doda wod, starannie wyrobi ciasto (powinno by mikkie i elastyczne)
ipozostawipodciereczknatalerzuna godziny.Nastpnieciastorozwakowanacien-
ki pat, pokroi w kwadraty o boku 5 cm, naoy na kady nadzienie, skada po przekt-
nej i dokadnie zlepia. Pierogi wkada partiami do wrzcej, osolonej wody, zamiesza
i gotowaokoo5minodchwiliwypynicia,wyjmowaykcedzakow.Podawapolane
masem lub mietan.
Ugotowamakaron,skropirozpuszczonymmasemiostudzi.Owoceopuka,kilkasztuk
odoy do dekoracji, pozostae zmiksowa ze mietank i cukrem. Wymiesza z maka-
ronem, przybra caymi owocami.
11. Łazanki
40 dag mki, 2-3 jajka, 5-10 łyek wody, sl, 2 łyki masła.
Mk przesia, oddzieli ma ilo do podsypania stolnicy, wbi jajka, posieka noem,
doda sl, wod i zagnie twarde ciasto. Podzieli ciasto na czci, rozwakowa
na cienkie paty i pozostawi do przeschnicia na okoo 20 min. Posypa mk, przekroi
na p, zwin w rulon i pokroi w szerokie paski. Skada paski po kilkanacie i kroi
w kwadraciki.azankirozrzucipostolnicyprzesypujcmk.Woydowrzcej,osolonej
wody, zamiesza, przykry i ugotowa. Odcedzi, przela gorc wod, osczy. Pola roz-
topionym masem.
15. Kołduny z grzybami
Ciasto: 40 dag mki, 1 jajko, około szklanki wody, sl.
Nadzienie: 15 dag suszonych grzybw, 1 cebula, 1 łyka siekanej natki pietruszki, 2-3 łyki
margaryny, sl, pieprz, majeranek, czosnek, masło i bułka tarta do polania.
Umyte dokadnie grzyby namoczy na kilka godzin i ugotowa w wodzie, w ktrej si
moczyy. Posieka, wymiesza z obran i drobno posiekan cebul, zrumieni na tuszczu.
Doda posiekan natk, majeranek oraz roztarty z sol i pieprzem czosnek. Do przesianej
mkiwbijajko,dodasl,posiekanoem,wlastopniowowodwyrabiajcciastorkoma,
podzieli na czci i zostawi pod ciereczk na 2 godziny. Wakowa po 2 paty: na jednym
ukada rzdami kulki z grzybw wielkoci orzecha laskowego, drugim patem ciasta nakry-
wa i obciska miejsca midzy kulkami nadzienia, aby ciasto cile si skleio. Wykrawa
koduny foremk lub ma szklaneczk. Gotowa we wrzcej, osolonej wodzie par minut.
Podawa polane masem i oprszone zrumienion bueczk lub z barszczem.
12. Łazanki z łtym serem
40 dag mki, 2-3 jajka, 5-10 łyek wody, sl, 2 łyki masła, 2 łyki tartego łtego sera, natka
pietruszki.
Ugotowa azanki wedug przepisu, skropi rozpuszczonym masem i wymiesza z tartym
serem, posypa siekan natk.
16. Knedle ziemniaczane z twarogiem.
Ciasto: 1 kg ziemniakw, 1 szklanki mki, 1 jajko, sl.
Nadzienie: 30 dag twarogu, 1 łtko, 1/2 kostki masła 1 łyka cukru, masło i bułka tarta.
13. Łazanki zapiekane ze liwkami
40 dag mki, 2-3 jajka, 5-10 łyek wody, sl, 15-20 dag suszonych liwek, 1/3 kostki masła/mar-
garyny, 2 łyki tartej bułki, 3-4 łyki cukru, cukier puder do posypania.
Ser przepuci przez maszynk, doda tko, maso, cukier i utrze na gadk mas.
Ziemniakidokadnieumy,opuka,ugotowa,odcedzi,ostudzi,obraiprzepuciprzez
Przygotowaazankiwedugprzepisu.liwkidokadnieopuka,namoczynakilkagodzin
6
7
39308165.006.png 39308165.001.png
60-srodki:Layout 1 13-09-06 11:04 Page 8
maszynk. Doda mk, jajko, sl i zagnie ciasto. Wyrabia krtko, podzieli na czci,
formowawakiorednicy2,5-3,5cm,kroinakawaki.Kadykawaekciastaspaszczy,
do rodka naoy nadzienie, zlepi i uformowa zgrabne kulki w rkach osuszanych mk.
Knedle wrzuca partiami do wrzcej, osolonej wody, zamiesza, przykry i gotowa. Gdy
knedlezagotujsi,odkryigotowajeszcze2-3minuty.Nastpniewyjykcedzakow,
przelagorcwod,osczy.Podawapolanemasemioprszonezrumieniontartbuk.
garyn, tka, sl i wyrobi. Ubi pian i doda do masy na przemian z mk, wyrobi.
Rkoma zwilonymi w wodzie, formowa okrge knedle i gotowa pod przykryciem okoo
10 minut we wrzcej, osolonej wodzie. Podawa polane masem i oprszone zrumienion
tart buk.
20. Naleniki z kapust i grzybami
Ciasto: 2 szklanki mki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 łyka oleju, sl,
ewentualnie torebki proszku do pieczenia.
Nadzienie: 80 dag kapusty białej, 1 cebula, 1 łyka oleju, 2-3 dag suszonych grzybw, sl,
pieprz, olej lub margaryna do smaenia.
17. Knedle ziemniaczane z kapust
Ciasto: 1 kg ziemniakw, 1 szklanki mki, 1 jajko, sl.
Nadzienie: 30 dag kiszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybw, cebuli, łyki oleju, sl, pieprz,
masło i tarta bułka.
Grzyby umy i namoczy. Kapust oczyci i ugotowa z grzybami w wodzie, w ktrej si
moczyy. Odcisn i zemle. Cebul obra, posieka, zrumieni na tuszczu, doda do masy,
doprawi do smaku sol i pieprzem, skropi olejem i smay, a nadzienie nabierze
zotawegokoloru.Przygotowaciasto.Caejajkarozmcitrzepaczk,dodasl,ewentual-
nieproszekdopieczeniainadalubijajcdodawastopniowomlekozwodimk.Odstawi
ciasto na 1 godzin, aby nie przywierao do patelni w czasie smaenia. Smay z obydwu
stron na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tuszczem i ustawionej na silnym ogniu.
Posmarowa naleniki nadzieniem, zwin lub zoy w „ksieczk”(przeciwlege brzegi
zoy do siebie, nastpnie na p). Przed podaniem obsmay z obu stron.
21. Wołyska babka nalenikowa
2 szklanki mki, 2-3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 łyka masła, sl, 1 łyka
stopionego masła lub margaryny; tłuszcz i tarta bułka do formy.
Grzyby umy, namoczy. Kapust ugotowa z grzybami w wodzie, w ktrej si moczyy.
Pougotowaniuodcisniprzepuciprzezmaszynk,dodazrumienionnatuszczucebul,
sl i pieprz. Przygotowa ciasto wedug podanego poprzednio przepisu, podzieli na czci,
uformowa waki o rednicy 2,5-3,5 cm, pokroi na kawaki. Kady kawaek ciasta
spaszczy,dorodkanaoynadzienie,zlepiiuformowakulk.Knedlewrzucapartiami
do wrzcej, osolonej wody, zamiesza, przykry i zagotowa. Odkry i gotowa jeszcze 2-3
minuty. Nastpnie wyj yk cedzakow, przela gorc wod, osczy. Podawa polane
masem i oprszone zrumienion tart buk
(rabarbarem, truskawkami)
Ciasto: 1 kg ziemniakw, 1 szklanki mki, 1 jajko, sl.
Nadzienie: 50 dag liwek wgierek, masło, bułka tarta, cukier 1 torebka cukru waniliowego.
Jajka umy, oddzieli tka od biaek. Maso roztopi (nie rumieni) i letnie wymiesza
ztkami.Dodawastopniowo,staleubijajc,mlekozwodorazmkisl.Ciastopowin-
no mie konsystencj mietany. Do dokadnie ubitego ciasta doda tu przed smaeniem
poow sztywno ubitej piany (reszt piany doda po usmaeniu polowy ciasta wszystkie
nalenikibdwwczaspulchne).Tortownicwysmarowatuszczemioprszytartbuk.
Ukadakolejnonaleniki,jedennadrugim,smarujckadydoobficiemietan,posypujc
kasz mann (kaszk krakowsk)i lekko sol. Ostatni nalenik skropi rozpuszczonym
tuszczem,wstawidogorcegopiekarnikana30-40min.Zrumienionbabkkroijaktort.
Podawa z pikantn surwk lub sosem.
22. Zapiekanka jarzynowa w nalenikach.
Ciasto: 2 szklanki mki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, sl, ewentualnie
torebki proszku do pieczenia.
Nadzienie: 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 30 dag szpinaku, 1 cebula, 1 łyka oleju, sl,
pieprz, olej do formy, 2 łyki tartego łtego sera.
liwki umy, osaczy, usun pestki (niedobrany rabarbar pokroi na kawaki dugoci 1 cm,
posypa cukrem i oprszy tart buk, truskawki oczyci z resztek kwiatowych, opuka,
osczy,oprszytartbuk).Przygotowaciastowedugprzepisu”Knedleziemniaczane
ztwarogiem”,podzielinaczci,uformowawakiorednicy2,5-3,5cmipokroinakawaki.
Kady kawaek ciasta spaszczy, do rodka woy liwk wypenion cukrem, zlepi, ufor-
mowa kulk. Knedle wrzuca partiami do wrzcej, osolonej wody, zamiesza, przykry
i zagotowa. Odkry i gotowa jeszcze 2-3 min. Nastpnie wyj yk cedzakow, przela
gorc wod, osczy. Podawa polane masem i oprszone zrumienion tart buk, posy-
pa cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
19. Knedle z tartej bułki
1 szklanki tartej bułki, 2 szklanki mleka, 2 łyki margaryny, 3-4 jajka, szklanki mki, sl,
masło, tarta bułka.
Lekkozrumieniontartbukzalamlekiem.Gdybukawchoniepyn,dodastopionmar-
Warzywaumy,oczyci,opuka,zeszpinakuusunkorzonki.Ugotowaoddzielniekady
8
9
18. Knedle ziemniaczane ze liwkami
39308165.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin