03_2008 CHLEB WILENSKI.pdf

(483 KB) Pobierz
strona-numer-3-2008-15715.html.pdf
Produkty
MARZEC
NieopodalWilna
leżąTrokisłynące
ześredniowiecz
negozamku
gotyckiego,poło
żonegonawyspie
jezioraGalwe
Wileńszczyznatokraina,wktórejmieszająsiękulturyigustakulinarnenarodów
zLitwy,Polski,RosjiiBiałorusi.Matosweodzwierciedleniewbogactwie
zabytków,atakżeróżnorodnościpotrawiwyrobówpiekarskociastkarskich.
Żagarelis,šakotis
Tekstizdjęcia:SzymonKonkol
PierwszewzmiankioperleWileńszczyzny,botakna
zywanejestWilno,pochodząz1323roku,gdytwórca
Wielkiego Księstwa Litewskiego, Giedymin, wzniósł
drewniany zamek (zwany Wysokim) na Górze Zam
kowej. On także przeniósł stolicę z Trok do Wilna.
Ponad60latpóźniejwielkiksiążęlitewskiikrólPolski
WładysławJagiełłow1387r.dokonałlokacjimiastana
prawachmagdeburskichizacząłsprowadzaćosiedleń
ców. Od tego czasu Wilno rozwijało się dynamicznie
izaczęłytupowstawaćlicznecechyrzemieślnicze.
Nieopodal Wilna leżą Troki słynące ze średnio
wiecznego zamku gotyckiego położonego na wyspie
jezioraGalwe.ZamekzbudowałksiążęWitold,kon
kurujący o władzę na Litwie z Jagiełłą. Doskonale
odrestaurowanyzamekjestjednymzobowiązkowych
punktówkażdejwycieczkipoWileńszczyźnie.
Tradycjazapisanawpiekarni
Wileńszczyznapozaswymizabytkamisłynierównież
ztradycyjnychdlategoregionuwyrobówpiekarskich.
Będącwtymmiejscu,niemożnazapomniećokup
niejednegoznajbardziejpopularnychitradycyjnych
rodzajówchleba–chlebawileńskigo.Jesttotrady
cyjny, ciemny razowy chleb, mający kształt owalu.
Wypieka się go z mieszanki razowej mąki żytniej
imąkipszennej.Częśćmąkiżytniejdociastatrafia
jużzaparzona.Dokwaszeniaciastaniepowinnybyć
dodawane żadne dodatkowe spulchniacze ani inne
dodatki,nawetcukier.
Całyprocesprodukcjijestbardzospecyficznyitrwa
1012godzin.Podczasdługiegoprocesufermentacji
zbierasiędużosubstancjiaromatycznych,produk
tówrozkładuwęglowodanówibiałek,któredecydują
o aromacie wypieku i wpływają na spowolnienie
procesu czerstwienia chleba. Chleb produkowany
w taki sposób długo pozostaje świeży i zachowuje
ZabytkowaperłaWileńszczyzny
ObecnieWilnojestmiejscemtłumnieodwiedzanym
przez turystów. Najczęściej zwiedzający zaczynają
spacer po Wilnie od centralnej dzielnicy miasta,
nazywanej przez Litwinów Senamiesčio seniūnija.
Jest ona położona na lewym brzegu Willi, u ujścia
WilejkiiobejmujewschodniączęśćŁukiszek,Stare
Miasto,Śródmieście,ZarzeczeorazPopławy.Towła
śnie tutaj zlokalizowane są główne zabytki historii
i kultury narodów polskiego i litewskiego, takie
jak Wieża Giedymina, Góra Trzech Krzyży, Zespół
Uniwersytetu Wileńskiego, Muzeum Adama Mic
kiewicza,BramaMiednickanazywanapowszechnie
OstrąBramą,polskicmentarznaRossieorazliczne
kościołyicerkwie.
72
www.cukiernictwo.elamed.pl
ichlebwileński
39595911.049.png 39595911.050.png 39595911.051.png 39595911.052.png 39595911.001.png 39595911.002.png 39595911.003.png 39595911.004.png 39595911.005.png 39595911.006.png 39595911.007.png 39595911.008.png 39595911.009.png 39595911.010.png 39595911.011.png 39595911.012.png 39595911.013.png 39595911.014.png 39595911.015.png 39595911.016.png 39595911.017.png 39595911.018.png 39595911.019.png 39595911.020.png 39595911.021.png 39595911.022.png 39595911.023.png 39595911.024.png 39595911.025.png 39595911.026.png 39595911.027.png 39595911.028.png 39595911.029.png 39595911.030.png 39595911.031.png 39595911.032.png 39595911.033.png 39595911.034.png 39595911.035.png 39595911.036.png 39595911.037.png 39595911.038.png 39595911.039.png 39595911.040.png 39595911.041.png 39595911.042.png 39595911.043.png 39595911.044.png 39595911.045.png 39595911.046.png
Produkty
MARZEC
Od niedawna na Wileńszczyźnie wypieka się
równieżchlebbabuni.Pierwszepróbyzrecepturą
na ten typ pieczywa sięgają początków 2000 roku.
Tworząc recepturę ziarnistego razowego chleba,
długoszukanosurowców,któremogłybynadaćmu
intensywny smak i aromat prawdziwie wiejskiego
chleba.Wefekciewaloryteuzyskujesię,wypiekając
gozżytniejmąki,ziarenpszenicyisłonecznika,któ
rewzbogacająpieczywowwitaminy,mikroelemen
ty i substancje odżywcze pochodzenia roślinnego,
a ciemny żytni słód nadaje mu charakterystyczny
rudy kolor. Chleb babuni wypiekany jest dużymi
kęsami, zazwyczaj po 5 kilogramów. Żeby doszedł
(dojrzał) do swoistego smaku, po wypieczeniu jest
ochładzanyileżakowany.
Wileńskacukierenka–niewielka,alezatoilewśrodku
smakołyków
OdwiedzającymWilnopole
cam wizytę w zakładzie cu
kierniczopiekarskim „Ponių
laimė” (na fotografii) usy
tuowanym przy ulicy Stiklių
14/1, nieopodal centrum
miasta. Można tu skoszto
wać opisywanych specja
łów, a także wielu innych
wyśmienitych wileńskich
smakołyków.
Cukiernicze przysmaki
Dospecjałówwileńskichpozatradycyjnymiwypie
kami piekarskimi należą również wyroby cukier
nicze. Najbardziej znane to żagarelis
išakotis.
Żagarelis to tradycyjne chrupkie
ciastka o słodkim smaku, w kształcie
złożonej kokardki, smażone i posy
pywane cukrem pudrem. Wyroby te
przypominająznanewPolscefaworki.
Wyrabia się je z ciasta śmietanowego
zbijanego i smaży jak pączki. Dobrze
zrobionesądelikatne,cienkieikruche.
Ciasto na żagarelis powinno zawierać
mąkę,dużojaj(wedługtradycyjnejre
ceptury powinny one stanowić połowę masy mąki),
niewieletłuszczuicukru.Bardzoważnymdodatkiem
do ciasta na żagarelis jest spirytus lub ocet, który
zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Po
zostałeskładnikiciastatogęsta,aleniezbytkwaśna
śmietana, masło lub margaryna oraz cukier puder.
Schłodzoneciastonależybardzocienkorozwałkować
inożemlubradełkiempowycinaćpodłużneprostoką
tyznacięciempośrodku.Jedenzkrótszychbrzegów
przeciągnąć przez nacięcie (tak jak w przypadku
faworków).Wtensposóbpowstajekształtkokardki.
Pouformowaniuciastkasmażysięwewrzącymoleju,
ażdomomentuzrumienienia.
Šakotis to z kolei rodzaj sękacza, rozgałęzionego
ipustegowśrodku.NaWileńszczyźnietojedenznaj
bardziejpopularnychdeserówweselnych.Dociasta
dodajesiębardzodużojaj(3050jajnakgmąki).Ciasto
wspecjalnympieculejesięcienkąwarstwąnakręcącą
siępodstawęwkształciewalca.Dzisiajużywasiędo
pieczeniaurządzeniaelektrycznego,adawniejsękacze
tepiekłosięnadgorącympaleniskiem.Prawidłowo
upieczoneciastopowinnobyćmiękkie,aromatyczne
irozpływaćsięwustach.
swewłaściwości.Wpiekarniachkul
tywującychtradycyjneformywypieku
chleb wileński wypiekany jest w gli
nianychpiecach.Dziękitemuzachowujetradycyjną
formę,aromatismak.Należyzaznaczyć,żewtra
dycji litewskiej chleb zawsze był pieczony z mąki
żytniej.Zkoleiabypolepszyćwalorysmakowe,często
pieczonogonatataraku.
Jednaktradycyjnelitewskiepieczywotonietylko
chlebwileński.Produkowanyjesttutajrównieżchleb
litewski.Wskładtegopieczywawchodzątakiesu
rowce,jak:dwarodzajerazowejmąkiżytniej,niewiel
ka domieszka mąki pszennej, sól, drożdże, kminek,
cukier oraz słód żytni. Taki chleb potrafiła kiedyś
wypiecprawiekażdalitewskapanidomu.
Kolejnym, nieco mniej znanym gatunkiem pro
dukowanego tutaj pieczywa jest chleb bocziu. To
ciemny chleb pieczony bezpośrednio na trzonie
komory pieca, wypiekany z mieszanki żytniej
ipszennejmąki,przyprawionycukremiposypany
kminkiem. Chleb bocziu to typowy przykład kla
sycznego litewskiego chleba. Podobnego rodzaju
chleb dawniej wypiekano tylko z okazji szczegól
nychświąt.Słodkokwaśnysmaknadająmucukier,
naturalnezakwasyiparzonamąka,arazowysłód
–ciemnykolor.
74
www.cukiernictwo.elamed.pl
39595911.047.png 39595911.048.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin