Ciasto bananowe.doc

(89 KB) Pobierz
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe (zmodyfikowany przepis internetowy)

Ciasto bananowe

Ciasto Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Poziom trudności: łatwe

·         Koszty: tanie

Składniki ( na foremkę keksową o wymiarach krawędzi górnych 30x12x8 lub 35x12x8)

·         4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag) (6 na większą foremkę)

·         25 dag mąki pszennej  (40 dag na większą foremkę)

·         22 dag cukru  (30 dag na większą)

·         5 dag masła lub ½ szklanki oleju  (8 dag lub150 ml)

·         3 jajka + ½ szkl. słodkiej śmietanki  ( 4 jaja)

·         2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)

·         garstka posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek lub jedno i drugie

·         pokruszonych kilka kostek czekolady

·         szczypta soli

·         do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania

Banany obrać, rozdrobnić widelcem (nie rozgnieść na papkę lepiej, żeby zostały małe kawałeczki), a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: wymieszanymi składnikami sypkimi i jajkami. Masło roztopić (albo dodać olej), wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i czekoladę. Ja orzechy razem z czekoladą wrzucam do blendera i chwilkę miksuję, żeby się rozdrobniły trochę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).

Można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.

 

Ja dodaję czasem gałkę lodów bananowych, które robię w blenderze z zamrożonych plasterków bananowych, z dodatkiem banana świeżego, soku cytrynowego i śmietany kremówki

Sugeruję, żeby nie dodawać różnych aromatów wanilii, ani cynamonu itp. Musi smakować bananami.

Mniam J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin