Ciasto Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
· Czas: powyżej 60 minut
· Poziom trudności: łatwe
· Koszty: tanie
· 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag) (6 na większą foremkę)
· 25 dag mąki pszennej (40 dag na większą foremkę)
· 22 dag cukru (30 dag na większą)
· 5 dag masła lub ½ szklanki oleju (8 dag lub150 ml)
· 3 jajka + ½ szkl. słodkiej śmietanki ( 4 jaja)
· 2 łyżeczki sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
· garstka posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek lub jedno i drugie
· pokruszonych kilka kostek czekolady
· szczypta soli
· do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej lub papier do pieczenia
Banany obrać, rozdrobnić widelcem (nie rozgnieść na papkę – lepiej, żeby zostały małe kawałeczki), a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: wymieszanymi składnikami sypkimi i jajkami. Masło roztopić (albo dodać olej), wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy, rodzynki i czekoladę. Ja orzechy razem z czekoladą wrzucam do blendera i chwilkę miksuję, żeby się rozdrobniły trochę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Można polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Ja dodaję czasem gałkę lodów bananowych, które robię w blenderze z zamrożonych plasterków bananowych, z dodatkiem banana świeżego, soku cytrynowego i śmietany kremówki…
Sugeruję, żeby nie dodawać różnych aromatów – wanilii, ani cynamonu itp. Musi smakować bananami.
Mniam J
zuzav