Babeczki serowe ze śliwkami.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 500 g śliwek

 

- 200 g twarogu

 

- 360 ml mleka

 

- 6 łyżek oleju

 

- 80 g cukru

 

- 1 cukier waniliowy

 

- szczypta soli

 

- 300 g mąki

 

- 1 torebka proszku do pieczenia

 

- 1 torebka budyniu waniliowego

 

- 50 g cukru

 

- 4 łyzki śmietany kremówki

 

Sposób wykonania:

 

Śliwki wydryluj, pokrój na czastki.

 

Twaróg utrzyj z 6 łyżkami mleka, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą.

 

Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.

 

Wyrób ciasto.

 

Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 talarków.

 

Każdy rozwałkuj na placek o średnicy 10 cm.

 

Placki ulóż na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia.

 

W części mleka rozmieszaj budyń.

 

Resztę mleka zagotuj, mieszając zaciągnij budyniem, ponownie zagotuj.

 

Na każdej z bułeczek zrób kleksa z budyniu, a na nim ułóż cząstki śliwek.

 

Śliwki oprusz cukrem, brzegi bułeczki posmaruj śmietaną.

 

Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin