Składniki:
- 500 g śliwek
- 200 g twarogu
- 360 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 80 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 50 g cukru
- 4 łyzki śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Śliwki wydryluj, pokrój na czastki.
Twaróg utrzyj z 6 łyżkami mleka, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia.
Wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój na 12 talarków.
Każdy rozwałkuj na placek o średnicy 10 cm.
Placki ulóż na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia.
W części mleka rozmieszaj budyń.
Resztę mleka zagotuj, mieszając zaciągnij budyniem, ponownie zagotuj.
Na każdej z bułeczek zrób kleksa z budyniu, a na nim ułóż cząstki śliwek.
Śliwki oprusz cukrem, brzegi bułeczki posmaruj śmietaną.
Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni
zuzav