Użytkowanie kośne użytków zielonych.pdf

(941 KB) Pobierz
uzytki_111.p65
U¯YTKOWANIE KONE
U¯YTKÓW ZIELONYCH
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
121679020.001.png
Autorzy:
1. mgr in¿. Wojciech Burs
2. dr in¿. Halina Jankowska-Huflejt
3. dr in¿. Barbara Wróbel
4. prof. dr hab. in¿. Jan Zastawny
Redakcja naukowa: dr in¿. Halina Jankowska-Huflejt, prof. dr hab. in¿. Jan Zastawny
Instytut Melioracji i U¿ytków Zielonych w Falentach
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-50-7
Nak³ad: 5000 egz.
2
 
Spis treci
1. Wstêp ............................................................................................................... 4
2. Przyrodnicze-klimatyczne uwarunkowania produkcji ³¹kowej ...................... 4
3. Charakterystyka biologiczno-rolnicza wa¿niejszych gatunków i grup rolin ..6
3.1. Trawy ....................................................................................................... 6
3.2. Motylkowate ............................................................................................ 7
3.3. Zio³a i chwasty ......................................................................................... 8
4. Czynniki wp³ywaj¹ce na wydajnoæ ³¹k w gospodarstwie ekologicznym ....... 8
5. Uprawa gleby,zak³adanie i renowacja (odnawianie) u¿ytków zielonych ........ 9
5.1. Zak³adanie nowych u¿ytków zielonych .................................................. 9
5.2. Przygotowanie gleby do siewu mieszanek traw i rolin motylkowatych
drobnonasiennych ......................................................................................... 10
5.3. Zasady uk³adania mieszanek .................................................................. 11
5.4. Metody renowacji ................................................................................. 13
6. Przyrodnicze podstawy i zasady nawo¿enia ³¹k ............................................ 16
6.1. Cel stosowania i dzia³anie nawozów na ³¹kach ..................................... 16
6.2. Dopuszczalne nawo¿enie mineralne ...................................................... 18
6.3. Nawozy gospodarskie (obornik, gnojówka, gnojowica, komposty)
i ich stosowanie na ³¹kach ............................................................................... 20
4.4. Opracowanie optymalnych dawek nawozowych na ³¹ki (planowanie
nawo¿enia) .................................................................................................... 23
7. Zabiegi pielêgnacyjne na u¿ytkach zielonych .......................................... 26
8. produkcja siana ............................................................................................... 31
8.1. Sposoby u¿ytkowania ³¹k ...................................................................... 31
8.2. Czêstotliwoæ, terminy i wysokoæ koszenia ........................................ 31
8.3. Suszenie zielonki i zbiór siana .............................................................. 32
8.4. Metody oceny siana (wymagania jakociowe) ...................................... 33
9. Zakiszanie rolin ³¹kowych ........................................................................... 34
9.1. Dojrza³oæ do zbioru i zakiszania .......................................................... 34
9.2. Koszenie, podsuszanie i rozdrabnianie surowca rolinnego ................. 35
9.3. Technika zakiszania traw i rolin motylkowatych ................................. 36
9.4. Dodatki do zakiszania ............................................................................ 37
9.5. Pobieranie i skarmianie sianokiszonki .................................................. 38
9.6. Ocena jakociowa kiszonek ................................................................... 39
10. Magazynowanie siana i kiszonek oraz ograniczanie strat sk³adników
pokarmowych ................................................................................................ 39
11. Za³¹cznik Nr 1 Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ............................................................................. 41
3
1. Wstêp
Rolnictwo ekologiczne oznacza sposób gospodarowania oparty na rodkach
pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologiczne. Pod-
stawow¹ zasad¹ jest odrzucenie rodków chemii rolnej, weterynaryjnej i spo¿yw-
czej. Dziêki temu osi¹ga siê dwa cele: ochronê rodowiska produkcji rolniczej
(gleby, wody, krajobrazu - d¹¿enie do biologicznej samoregulacji) i wysoka jakoæ
biologiczna p³odów rolnych (pierwotna), nawi¹zuj¹ca do w³aciwoci produk-
tów powstaj¹cych naturalnie w przyrodzie.
Istotn¹ rolê w rolnictwie ekologicznym odgrywaj¹ u¿ytki zielone, zw³aszcza
wystêpuj¹ce na nich roliny motylkowate. G³ównym zadaniem gospodarki na u¿yt-
kach zielonych jest oprócz utrzymania dobrej kondycji zwierz¹t produkcja
zielonki dla prze¿uwaczy; u¿ytki zielone przemienne dodatkowo u¿yniaj¹ glebê
po przeoraniu 2-, 3-letniej darni. Tak wiêc mo¿na stwierdziæ, ¿e u¿ytki zielone
zapewniaj¹ efektywny obieg sk³adników pokarmowych w obrêbie gospodarstwa.
2. Przyrodniczo-klimatyczne uwarunkowania produkcji ³¹kowej
Czynniki klimatyczne. Do czynników klimatycznych zaliczamy: energiê s³o-
neczn¹, temperaturê powietrza, iloæ opadów atmosferycznych i ich rozk³ad w ci¹gu
roku, kierunki i natê¿enia wiatrów, wilgotnoæ powietrza, zaleganie mg³y i rosy. Pod-
stawowym czynnikiem ekologicznym jest energia s³oneczna. Bez wiat³a roliny
nie mog¹ siê rozwijaæ, niemo¿liwy bêdzie proces fotosyntezy i tworzenia asymila-
tów, tzn. wzrostu i innych procesów ¿yciowych rolin. Zacienienie zmniejsza plony
zielonej masy oraz zawartoæ bia³ka, t³uszczów, wêglowodanów i soli mineralnych
w rolinach. Roliny dziel¹ siê na wiat³olubne i cieniolubne. Rolinnoæ u¿ytków
zielonych nale¿y na ogó³ do wiat³olubnych, a pod wp³ywem zacienienia gatunki
o wiêkszych wymaganiach wietlnych po prostu zanikaj¹. Zacienienie dobrze zno-
sz¹ m.in. kupkówka (pod drzewami w sadach i parkach), wiechlina gajowa i zwy-
czajna, mietlica pospolita. Gatunki szybciej rosn¹ce s¹ zawsze uprzywilejowane w ko-
rzystaniu ze wiat³a i s¹ konkurencyjne w stosunku do rolin zacienionych.
Temperatura powietrza. Dla rolin ³¹kowych najkorzystniejsza jest rednia
temperatura dobowa od +9 do +16°C. Temperatura powy¿ej +16°C dzia³a hamuj¹-
co na wzrost i rozwój rolin, a rednia temperatura dobowa +24°C bardzo silnie
hamuje przyrost biomasy. Szczególnie niekorzystne s¹ gwa³towne zmiany tempe-
ratury wiosn¹, gdy rozpoczyna siê wegetacja rolin, oraz du¿e wahania miêdzy
dniem a noc¹. Wysoka temperatura noc¹ wp³ywa wprawdzie korzystnie na wzrost
traw, ale powoduje te¿ wiêksze zu¿ycie asymilatów na wzmo¿one oddychanie ro-
lin. Poza tym przyspiesza zakwitanie niektórych rolin.
Zamarzanie i rozmarzanie gleb mo¿e uszkadzaæ system korzeniowy rolin mniej
odpornych, np. motylkowatych, ¿ycicy trwa³ej, kupkówki pospolitej i rajgrasu
wynios³ego, czyli traw rozwijaj¹cych siê szybko. Odporne s¹ roliny turzycowate.
4
Na wra¿liwsze gatunki ujemnie dzia³a równie¿ d³ugotrwa³a okrywa nie¿na.
Warunki cieplne decyduj¹ o d³ugoci okresu wegetacyjnego. W warunkach kli-
matu Polski wykorzystywanie u¿ytków zielonych, a g³ównie pastwisk, trwa 100-
120 dni w rejonach podgórskich i górskich, 160-180 dni na nizinach i 180-200 dni
w pasie nadmorskim Pomorza Zachodniego.
wiat³o i ciep³o oddzia³uj¹ kompleksowo, np. wraz ze wzrostem temperatury
wzmaga siê oddychanie, a w miarê zmniejszania siê nawietlenia spada intensyw-
noæ fotosyntezy. Silne i d³ugotrwa³e nawietlenie w wysokiej temperaturze powo-
duje wiêdniêcie rolin, a po przekroczeniu punktu wiêdniêcia roliny nawet gin¹.
Opady atmosferyczne, a szczególnie ich rozk³ad w okresie wegetacyjnym de-
cyduj¹ o wzrocie, rozwoju i rozmieszczeniu rolin. Roliny ³¹kowe potrzebuj¹
wiêcej wody przed ka¿dym pokosem, a g³ównie w maju i lipcu, natomiast potrze-
by rolin pastwiskowych s¹ bardziej równomierne. Dla osi¹gniêcia plonu
7 t/ha s.m. rolinnoæ ³¹kowa musi otrzymaæ w okresie wegetacji 540 mm wody.
Z opadów roliny wykorzystuj¹ tylko 33%, (pozosta³e 67% wsi¹ka w glebê, sp³ywa
po powierzchni lub wyparowuje), a ich niedobór jest pokrywany z zapasów wody
gruntowej, której optymalne poziomy dla u¿ytków zielonych podano w tabeli 1.
Tabela 1.
Optymalne rednie poziomy wody gruntowej (w cm) na u¿ytkach zielonych
w zale¿noci od rodzaju gleby
Rodzaj gleby
£¹ka
Pastwisko
100-120
80-100
70-80
60-70
50-60
Gleby ciê¿kie, gliniaste i ilaste
Gleby rednio ciê¿kie, glinkowate i pylaste
Gleby l¿ejsze, piaszczyste i s³abo gliniaste
Gleby torfowe, pochodzenia mszysto-turzycowego
Gleby torfowe pochodzenia szuwarowo-olesowego
80-100
70-80
60-70
50-60
40-50
Czynniki biotyczne to wp³yw wszystkich organizmów ¿ywych wystêpuj¹cych
na u¿ytkach zielonych. Przejawia siê on m.in. konkurencyjnoci¹ rolin, rywaliza-
cj¹ o wodê i po¿ywienie, oddzia³ywaniem (bakterii, grzybów) na glebê i roliny,
dzia³aniem pó³paso¿ytów i paso¿ytów np. kanianki koniczynowej, chorobotwór-
czych bakterii i grzybów, rdzy, nieci i g³owni, np. g³ownia paso¿ytuj¹ca na trawie
manna mielec, niszcz¹ca j¹ niekiedy doszczêtnie.
Na u¿ytkach zielonych szczególn¹ rolê odgrywaj¹ roliny motylkowate wi¹¿¹-
ce azot atmosferyczny, który uwalnia siê po rozk³adzie korzeni rolin motylkowa-
tych i jest dostêpny dla innych rolin.
Bezporednio na roliny oddzia³uj¹ g³ównie owady, tak po¿yteczne, np. zapy-
laj¹ce roliny motylkowate i wiele zió³ ³¹kowych, jak i szkodliwe, np. mrówki w sta-
rych kopcach. Szkodliwe s¹ kretowiska poroniête chwastami i utrudniaj¹ce za-
biegi, pêdraki chrab¹szczy, ¿eruj¹ce na podziemnych organach rolin, czy najszko-
dliwsze - larwy muchówki komarnicy, podgryzaj¹ce ca³e p³aty darni. Znaczne szko-
5
121679020.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin