Żubrówka.pdf

(114 KB) Pobierz
Żubrówka
Żubrówka
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40ż.
1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić
do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody
cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotowa wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć żdżbło
trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy żubrowej zalewa sie 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni.
Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy
Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamarynę, która nadaje wódce
swoisty zapach i smak.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin