Słodka pokusa.rtf

(7 KB) Pobierz
S³odka pokusa

odka pokusa

Wyborny kruchy tort z klasztoru w St. Gallen (Szwajcaria)

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

30 dag mąki

2 dag kakao

15 dag masła

15 dag cukru pudru

15 dag mielonych migdałów

4 żółtka

jajo

mielony cynamon

skórka otarta z cytryny

4 łki śmietany

łeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

25 dag dżemu morelowego

10 dag posiekanych migdałów

15 dag posiekanych orzechów włoskich

5 dag rodzynek

2 łki koniaku

sok z cytryny

 

Na stolnicę przesiej mą, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj kakao, masło, skórkę z cytryny, mielone migdały, cynamon i śmietanę. Całość dokładnie posiekaj "na piasek", po czym dodaj jajko i żółtka. Z wyrobionego na gładko, lśniącego ciasta uformuj kulę, owiń ściereczką i włóż na kilka godzin do lodówki.

 

Sparzone rodzynki zalej koniakiem i odstaw na kilka minut. Utrzyj dżem z sokiem z cytryny, posiekanymi orzechami, migdałami i namoczonymi w koniaku rodzynkami.

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyklej nim tortownicę (nadmiar ciasta zachowaj na później), ponakłuwaj widelcem, lekko podpiecz, a następnie posmaruj masą przygotowaną z dżemu. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj, pokrój na cienkie paski, które należy poukładać w kratownicę na dżemie, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin