Duński krem.rtf

(5 KB) Pobierz
Duñski krem

Duński krem

 

Składniki:

4 jaja

3 cytryny

2 łeczki Żelatyny WINIARY

pół szklanki śmietanki

3 łki startej czekolady

5 łek cukru

 

Bardzo dokładnie utrzyj żółtka z cukrem i skórką otartą z jednej cytryny. W rondelku mocno podgrzej wyciśnięty z cytryn sok, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj (nie gotuj!), po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

 

Ubij sztywną pianę z białek. Połącz żółtka z pianą i sokiem z cytryny, wszystkie składniki starannie wymieszaj i rozłóż do salaterek. Teraz musisz je mocno schłodzić w lodówce.

 

Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin