Pikantne migdały
Składniki na 6-8 porcji:
pół kg migdałów w skórce
2 białka
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz cayenne
2 łyżeczki soli gruboziarnistej (morskiej)
Białka ubij z łyżeczką soli na sztywną pianę, podziel ją na trzy porcje. Pierwszą porcję piany przypraw curry i dokładnie wymieszaj z 1/3 migdałów. Drugą porcję piany przypraw słodką papryką i szczyptą pieprzu cayenne, po czym starannie wymieszaj z 1/3 migdałów.
Gruboziarnistą, morską sól utłucz w moździerzu i wymieszaj z resztą piany, a potem z pozostałymi migdałami.
Migdały rozłóż (tak, by się nie dotykały) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 15-20 minut w piecyku rozgrzanym do temperaturze 200°C.
Migdały lekko przestudź, ewentualnie porozdzielaj i usuń z nich nadmiar panierki. Następnie przesyp do oddzielnych miseczek.
Boa1985