z roznych zakatkow Polski.txt

(1 KB) Pobierz
Warmia i mazury
Aromatyczna gę pieczona
gę (2 kg)
4 szare renety
2 zšbki czosnku
2 łyżki majeranku
Sól i pieprz
Bardzo dokładnie oczyć gę, umyj jš i natrzyj solš
oraz czosnkiem wewnštrz i na zewnštrz. Posyp mięso
majerankiem i odstaw na kilka godzin, żeby przeszło
aromatem ziół. Zanim wstawisz gę do nagrzanego
do 250 st. piekarnika, nafaszeruj jš pokrojonymi
w ćwiartki jabłkami, zawiń w folię aluminiowš. Piecz
przez 90 min., potem zdejmij folię i podkręć temperaturę
do 200 st. Podawaj na ciepło, udekorowanš duszonymi
jabłkami oraz borówkami.


Wielkopolska
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
główka czerwonej kapusty
1 jabłko
2 cebule
2 ogórki kiszone
tarta skórka i sok z cytryny
5 łyżek oliwy oraz sól i pieprz
Drobno poszatkowanš kapustę gotuj przez ok. 10 min
na osolonym wrzštku. Następnie odced, przelej zimnš
wodš i odsšcz. Starte na tarce jabłko skrop sokiem
z cytryny i posyp otartš skórkš, dodaj cebulę pokrojonš
w cienkie piórka. Kapustę przełóż do salaterek,
ułóż na niej starte jabłko z cebulkš oraz ogórki pokrojonš
w drobnš kostkę. Sałatkę polej sosem (wymieszaj
sok i skórkę z cytryny oraz oliwę), przypraw
solš i pieprzem. Sałatka jest idealnym dodatkiem do
smażonych lub gotowanych ryb.

Podlasie
Smażona ryba
60 dag filetów z karpia
1 łyżeczka estragonu
pół cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
20 dag mški
3 dag sera żółtego
łyżeczka sproszkowanej papryki
4 łyżki oliwy i sól
Filety z karpia skrop obficie sokiem z cytryny, przypraw
solš i estragonem. Odstaw na 30 min. W tym czasie
przygotuj ciasto z żółtek, soli, mleka, mški, tartego
sera i papryki. Dodaj pianę z białek. Pokrojone na niewielkie
czšstki filety, maczaj w ciecie i smaż na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu wstaw do
piekarnika na 12 min.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin