Warmia i mazury Aromatyczna gę pieczona gę (2 kg) 4 szare renety 2 zšbki czosnku 2 łyżki majeranku Sól i pieprz Bardzo dokładnie oczyć gę, umyj jš i natrzyj solš oraz czosnkiem wewnštrz i na zewnštrz. Posyp mięso majerankiem i odstaw na kilka godzin, żeby przeszło aromatem ziół. Zanim wstawisz gę do nagrzanego do 250 st. piekarnika, nafaszeruj jš pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, zawiń w folię aluminiowš. Piecz przez 90 min., potem zdejmij folię i podkręć temperaturę do 200 st. Podawaj na ciepło, udekorowanš duszonymi jabłkami oraz borówkami. Wielkopolska SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY główka czerwonej kapusty 1 jabłko 2 cebule 2 ogórki kiszone tarta skórka i sok z cytryny 5 łyżek oliwy oraz sól i pieprz Drobno poszatkowanš kapustę gotuj przez ok. 10 min na osolonym wrzštku. Następnie odced, przelej zimnš wodš i odsšcz. Starte na tarce jabłko skrop sokiem z cytryny i posyp otartš skórkš, dodaj cebulę pokrojonš w cienkie piórka. Kapustę przełóż do salaterek, ułóż na niej starte jabłko z cebulkš oraz ogórki pokrojonš w drobnš kostkę. Sałatkę polej sosem (wymieszaj sok i skórkę z cytryny oraz oliwę), przypraw solš i pieprzem. Sałatka jest idealnym dodatkiem do smażonych lub gotowanych ryb. Podlasie Smażona ryba 60 dag filetów z karpia 1 łyżeczka estragonu pół cytryny 2 jajka 1 szklanka mleka 20 dag mški 3 dag sera żółtego łyżeczka sproszkowanej papryki 4 łyżki oliwy i sól Filety z karpia skrop obficie sokiem z cytryny, przypraw solš i estragonem. Odstaw na 30 min. W tym czasie przygotuj ciasto z żółtek, soli, mleka, mški, tartego sera i papryki. Dodaj pianę z białek. Pokrojone na niewielkie czšstki filety, maczaj w ciecie i smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu wstaw do piekarnika na 12 min.
Raniaja