PIERNIKI.doc

(3156 KB) Pobierz

Składniki

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 jajo

3/4 szklanki cukru pudru

czubata łyżka miodu

 

1,5 łyżeczki

przyprawy do pierników

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2,5 dag drożdży

2,5 dag miękkiego masła

 

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.

Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.

Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty i piec około 15 minut

w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zarumienią.

 

Ten przepis znalazłam niedawno w internecie. Bez przekonania z niego skorzystałam, bo wszystkie poprzednie pierniczki jakie piekłam były twarde jak kość, po prostu niezjadliwe mimo leżakowania, trzymania w puszkach, itp.

Te pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia

praktycznie od razu! Smacznego!

 

SKŁADNIKI:

 

    * 2 szklanki mąki pszennej (250 ml szklanka),

    * jajko,

    * 3/4 szklanki cukru pudru,

    * 2 łyżki miodu,

    * 2 łyżeczki przyprawy

      do pierników (użyłam appetity)

    * łyżeczka sody,

    * 25g świeżych drożdży,

    * łyżeczka cukru wanilinowego,

    * można dodać kilka kropel aromatu rumowego (niekoniecznie),

    * 25g miękkiego masła,

    * lukier do ozdabiania pierniczków.

PRZYGOTOWANIE:

 

Make przesiac z cukrami. Miód podgrzac i rozpuścić w nim przyprawe do pierników, sode. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drozdzy. Drozdze rozkruszamy, razem z miodem, jajem i maslem dodajemy do maki

i wyrabiamy dokladnie (można dodac aromat rumowy). Gdyby mimo, dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodac do niego odrobine miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnac. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Walkujemy na grubosc ok. ½ cm (można troszke wiecej, ale nie mniej, bo im grubsze, tym sa smaczniejsze) i wycinamy kształty, za pomoca foremek. Pierniczki układamy na formie, wylozonej papierem do pieczenia, wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 13 minut

w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników, wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dosc kruche, miękkie i troszke wyrastaja podczas pieczenia. Lukier można przygotowac domowym sposobem, mieszając cukier puder z podrzana, niewielka ilością mleka i kilkoma kroplami z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 lyzka cieplego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielka ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gesty, dodajemy niewielka ilość plynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupic gotowy kolorowy lukier, za pomoca którego, latwo i przyjemnie jest udekorowac pierniczki razem z dziecmi. Przechowywac w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesic ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika, wydrazamy niewielkie dziurki w górnej czesci pierniczka, przez która przejdzie nitka, czy inny material, na którym zawisna ciastka.

Lukier (przepis cukiernika):

1 szklankę cukru pudru wsypać do miseczki i zalać wodą zimną, tylko aby przykryła cukier (nie potrząsać ani nie mieszac!), odstawić na przynajmniej 1 godzinę.

Następnie zlać delikatnie wodę z wierzchu, której nie wchlonąl cukier, dodać troszkę soku z cytryny lub zapachu migdałowego, albo (jeśli lukier ma byc ciemny) dodać kakao rozpuszczone w odrobinie wody. Jeśli za rzadki mozna dosypać trochę cukry pudru, wszystko razem utrzeć i lukrować pierniczki.

PIERNIK LITEWSKI

 

skladniki:

25 dag mąki pszennej + 1 łyżka

25 dag mąki żytniej typ 720

15 dag masła

3/4 szklanki cukru

1 szklanka kefiru lub maślanki, jogurtu naturalnego (dalam kefir)

25 dag miodu

3 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

25 dag rozdrobnionych bakalii (orzechy - laskowe, włoskie, migdały; rodzynki; smażona skórka pomarańczowa; figi; daktyle; suszone śliwki i morele, itp.)

Jajka (w całości) ubić z cukrem.

 

Miód rozpuścić z masłem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie (wymieszane z łyżką mąki), przyprawę do piernika. Mieszając, wlewać kefir i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem (ja pieklam w prostokątnej 25x20cm), piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (piekłam 60min). Wystudzić, i polukrować lub polać czekoladą i udekorować.

BARDZO SMACZNE PIERNICZKI:

 

SKŁADNIKI:

 

1 kg mąki;

1 kostka margaryny;

plasterek smalcu;

1 szklanka cukru;

3/4 szklanki miodu;

1 łyżka kakao;

3 jajka;

torebka przyprawy

do pierników;

1 łyżeczka amoniaku;

1 łyżeczka sody;

 

PRZYGOTOWANIE NASZYCH PIERNICZKÓW:

 

Kochani margarynę trzeba przełożyć

do rondelka i dodać smalec, cukier,

miód, kakao oraz przyprawę do pierników

i mieszając, musicie rozpuścić to na małym

ogniu. Powstałą masę trzeba wystudzić,

dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do

miski wsypujecie mąkę, i w niej robicie

dołek i wlewacie rozpuszczony w jednej

łyżeczce wody amoniak oraz sodę.

Następnie wlewacie wystudzoną masę,

i odczekujecie około 5 minut i zarabiacie

ciasto. Wyrobione ciasto powinno mieć

konsystencję, jak ciasto na pierogi.

Ciasto rozwałkujcie i przy pomocy

foremek wykrawajcie z niego pierniczki.

Pierniczki piec należy 10 minut

w temperaturze 180 stopni.

PIERNICZKI ALPEJSKIE

Składniki:

 

    * 1 kg mąki pszennej

    * 8 żółtek

    * 3 białka

    * 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)

    * 3 łyżki kakao

    * 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

    * 3 łyżeczki sody

    * 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników

    * 1 kostka masła/margaryny (250 g)

    * 1 słoik miodu (400 g)

 

 

Dzień przed pieczeniem:

 

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

 

W dniu pieczenia:

 

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

 

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

 

Smacznego :)

 

* pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku

Zgłoś jeśli naruszono regulamin