PRZEPISY NA SERNIKI.pdf
(
1843 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - serniki wg szablonu.rtf
Serniki
Przepisy MniaMowiczów
Opracowanie: Jotka
jaka
SERNICZKOWY POTWÓR ZAPRASZA
Witajcie,
mój ukochany UWIELBIA serniki (ja zresztą też), a ja postanowiłam, że nie będziemy
wcinać pieczonego ciągle z jednego przepisu (taka ze mnie robotna serniczkowa
potworka).
Sernikowe potwory łączmy się!!!
Niech wszelkie przepisy zawierające w składzie ser PRZYBĘDĄ !
Ja czekam na nie z niecierpliwością, a za chwil parę napiszę kilka swoich - najpierw
jednak upitraszę obiadek (z przepisów mniamuśnych rzecz jasna).
Póki co pozdrawiam wszystkich
SERdecznie.
www.MniamMniam.pl/forum
2
Jajo-Bajo
SERNIK MEKSYKAŃSKI
4 opakowania herbatników po 80g każde, pół kostki masła, 4 jaja , 3
opakowania naturalnego twarożku Almette (lub 4 opakowania serka Twój
smak), pół puszki skondensowanego mleka niesłodzonego, pół puszki
skondensowanego mleka słodzonego
Herbatniki należy bardzo dokładnie zemleć i wymieszać z masłem. Powstanie z tego
lepka masa, którą łatwo można wyłożyć formę do pieczenia. Pozostałe składniki (całe
jajka, twarożki i oba rodzaje mleka) trzeba zmiksować. Utworzy to płynną masę, którą
teraz należy wlać do formy wyłożonej masą herbatnikową i wstawić do rozgrzanego
(180 stopni C) piekarnika na godzinę. Żeby nie zmarnowały się te dwie połówki puszek
mleka, Aga piecze od razu dwa ciasta, z podwójnej porcji, i tak wszystko szybko znika.
Miałam podobne problemy z tym sernikiem przy pierwszej próbie. Po konsultacji z
autorkami przepisu otrzymałam takie rady:
1.
ilość masła jest odpowiednia, masa maślano-herbatnikowa powinna byś sypka,
ale można z łatwością oblepić ścianki formy nabierając jej po trochu, pod
wpływem ciepła rąk staje się elastyczna. Tajemnica tkwi w bardzo drobnym
rozkruszeniu herbatników, np. w maszynce do mięsa. Jeśli to nie pomaga można
ewentualnie dodać masła - ja tak zrobiłam za pierwszym razem.
2.
jeśli przy wlewaniu masy serowej odklei się trochę okruszków, to nic, prawie
ich nie czuć w gotowym cieście. Myślę, że można formę wyklejoną ciastem
wstawić na chwilę do lodówki - masło zastygnie i okruszki nie odpadną. To taki
mój pomysł jeszcze nie wypróbowany.
3.
Agnieszka, po przepisowej godzinie pieczenia sernika wyłącza piekarnik i
zostawia ciasto w środku do wystygnięcia, o tym rzeczywiście nie wiedziałam.
Osobiście robiłam sernik z podwójnej porcji, w jednej foremce, w piekarniku z
zepsutym termostatem, więc z konieczności piekłam go dłużej.
4.
sernik w czasie pieczenia bardzo rośnie, a potem opada, podobno ma opaść.
Zauważyłam, że Agnieszka piecze w żaroodpornym szklanym naczyniu, po
prostu takie ma, może w tym tkwi tajemnica?
Dodam, że Aga jest wzruszona popularnością jej popisowego ciasta, chętnie odpowie na
wszystkie pytania (za moim pośrednictwem, ponieważ nie ma dostępu do internetu)
www.MniamMniam.pl/forum
3
Magda.z.Mediolanu
SERNIK DESPERATA
Bardzo dobry sernik z samego sera
składniki
1 kg. sera, 10 jajek, 250 gr. masła, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki
mąki kartoflanej , 3/4 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej, laska
wanilii, sok z pół cytryny i otarta skórka
sposób przygotowania
Ucierać masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Dodać ser
przekręcony przez maszynkę dwa razy, wymieszać, dodać mąkę kartoflaną, bakalie
(wanilię utrzeć na drobnej tarce), sok i skórkę z cytryny i pianę ubitą z białek. Wstawić
do pieca na 180 °C i piec godzinę. Ja piekę tylko od dołu. Jak ktoś nie ma takiego
piekarnika, to może piec nieco krócej i w połowie pieczenia przykryć folią żeby się nie
przypalił. Studzić w zgaszonym piekarniku, ale I TAK DRAŃ OPADNIE! Najlepszy
jest z sera zrobionego domowym sposobem ze zsiadłego mleka. Bo nie jest suchy.
www.MniamMniam.pl/forum
4
Jotka
SEROWIEC BEZ CIASTA
Mam świetny przepis na sernik, taki bez ciasta. Wiem, że większość osób ma swój
wypróbowany pyszny przepis, kiedy się przegląda książki Mniamowiczów, to niemal w
każdej przepis na sernik jest. No więc mam i ja swój taki. Szukałyśmy długo z siostrą
przepisu, który by nas zadowolił i ten jest właśnie taki. Robimy bez ciasta, bo to tak jak
z makowcem: masa wygrywa konkurencję z ciastem i kończy się to tak, że zostają
ponadgryzane kawałki ciasta z wyjedzonym serem. Sernik nie jest suchy, nie za słodki,
polecam wszystkim.
1 kg sera, 4 ugotowane ziemniaki , 2 szklanki cukru , 2/3 kostki masła, 8
jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3
łyżki śmietany, 20 dag rodzynek, skórka z cytryny
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.
Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej
trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z
cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę, włożyć do nagrzanego
do 200 st. piekarnika. Piec ok. 1 godz. Po ostygnięciu można polać polewą
czekoladową.
www.MniamMniam.pl/forum
5
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia-SERNIKI.pdf
(324 KB)
PRZEPISY NA SERNIKI.pdf
(1843 KB)
Serniki- ciag dalszy slodkosci.doc
(29 KB)
Inne foldery tego chomika:
BABECZKI
BABKI
BEZY
BISZKOPT
BLOKI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin