PRZEPISY NA SERNIKI.pdf

(1843 KB) Pobierz
Microsoft Word - serniki wg szablonu.rtf
Serniki
Opracowanie: Jotka
50296658.014.png
jaka
SERNICZKOWY POTWÓR ZAPRASZA
Witajcie,
mój ukochany UWIELBIA serniki (ja zresztą też), a ja postanowiłam, że nie będziemy
wcinać pieczonego ciągle z jednego przepisu (taka ze mnie robotna serniczkowa
potworka).
Sernikowe potwory łączmy się!!!
Niech wszelkie przepisy zawierające w składzie ser PRZYBĘDĄ !
Ja czekam na nie z niecierpliwością, a za chwil parę napiszę kilka swoich - najpierw
jednak upitraszę obiadek (z przepisów mniamuśnych rzecz jasna).
Póki co pozdrawiam wszystkich SERdecznie.
2
50296658.015.png 50296658.016.png 50296658.017.png 50296658.001.png
Jajo-Bajo
SERNIK MEKSYKAŃSKI
4 opakowania herbatników po 80g każde, pół kostki masła, 4 jaja , 3
opakowania naturalnego twarożku Almette (lub 4 opakowania serka Twój
smak), pół puszki skondensowanego mleka niesłodzonego, pół puszki
skondensowanego mleka słodzonego
Herbatniki należy bardzo dokładnie zemleć i wymieszać z masłem. Powstanie z tego
lepka masa, którą łatwo można wyłożyć formę do pieczenia. Pozostałe składniki (całe
jajka, twarożki i oba rodzaje mleka) trzeba zmiksować. Utworzy to płynną masę, którą
teraz należy wlać do formy wyłożonej masą herbatnikową i wstawić do rozgrzanego
(180 stopni C) piekarnika na godzinę. Żeby nie zmarnowały się te dwie połówki puszek
mleka, Aga piecze od razu dwa ciasta, z podwójnej porcji, i tak wszystko szybko znika.
Miałam podobne problemy z tym sernikiem przy pierwszej próbie. Po konsultacji z
autorkami przepisu otrzymałam takie rady:
1. ilość masła jest odpowiednia, masa maślano-herbatnikowa powinna byś sypka,
ale można z łatwością oblepić ścianki formy nabierając jej po trochu, pod
wpływem ciepła rąk staje się elastyczna. Tajemnica tkwi w bardzo drobnym
rozkruszeniu herbatników, np. w maszynce do mięsa. Jeśli to nie pomaga można
ewentualnie dodać masła - ja tak zrobiłam za pierwszym razem.
2. jeśli przy wlewaniu masy serowej odklei się trochę okruszków, to nic, prawie
ich nie czuć w gotowym cieście. Myślę, że można formę wyklejoną ciastem
wstawić na chwilę do lodówki - masło zastygnie i okruszki nie odpadną. To taki
mój pomysł jeszcze nie wypróbowany.
3. Agnieszka, po przepisowej godzinie pieczenia sernika wyłącza piekarnik i
zostawia ciasto w środku do wystygnięcia, o tym rzeczywiście nie wiedziałam.
Osobiście robiłam sernik z podwójnej porcji, w jednej foremce, w piekarniku z
zepsutym termostatem, więc z konieczności piekłam go dłużej.
4. sernik w czasie pieczenia bardzo rośnie, a potem opada, podobno ma opaść.
Zauważyłam, że Agnieszka piecze w żaroodpornym szklanym naczyniu, po
prostu takie ma, może w tym tkwi tajemnica?
Dodam, że Aga jest wzruszona popularnością jej popisowego ciasta, chętnie odpowie na
wszystkie pytania (za moim pośrednictwem, ponieważ nie ma dostępu do internetu)
3
50296658.002.png 50296658.003.png 50296658.004.png 50296658.005.png
Magda.z.Mediolanu
SERNIK DESPERATA
Bardzo dobry sernik z samego sera
składniki
1 kg. sera, 10 jajek, 250 gr. masła, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki
mąki kartoflanej , 3/4 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej, laska
wanilii, sok z pół cytryny i otarta skórka
sposób przygotowania
Ucierać masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Dodać ser
przekręcony przez maszynkę dwa razy, wymieszać, dodać mąkę kartoflaną, bakalie
(wanilię utrzeć na drobnej tarce), sok i skórkę z cytryny i pianę ubitą z białek. Wstawić
do pieca na 180 °C i piec godzinę. Ja piekę tylko od dołu. Jak ktoś nie ma takiego
piekarnika, to może piec nieco krócej i w połowie pieczenia przykryć folią żeby się nie
przypalił. Studzić w zgaszonym piekarniku, ale I TAK DRAŃ OPADNIE! Najlepszy
jest z sera zrobionego domowym sposobem ze zsiadłego mleka. Bo nie jest suchy.
4
50296658.006.png 50296658.007.png 50296658.008.png 50296658.009.png
Jotka
SEROWIEC BEZ CIASTA
Mam świetny przepis na sernik, taki bez ciasta. Wiem, że większość osób ma swój
wypróbowany pyszny przepis, kiedy się przegląda książki Mniamowiczów, to niemal w
każdej przepis na sernik jest. No więc mam i ja swój taki. Szukałyśmy długo z siostrą
przepisu, który by nas zadowolił i ten jest właśnie taki. Robimy bez ciasta, bo to tak jak
z makowcem: masa wygrywa konkurencję z ciastem i kończy się to tak, że zostają
ponadgryzane kawałki ciasta z wyjedzonym serem. Sernik nie jest suchy, nie za słodki,
polecam wszystkim.
1 kg sera, 4 ugotowane ziemniaki , 2 szklanki cukru , 2/3 kostki masła, 8
jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3
łyżki śmietany, 20 dag rodzynek, skórka z cytryny
Ser i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa.
Cukier utrzeć z masłem i żółtkami, dodać zmielony ser i ziemniaki i dalej ucierać.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (najlepiej
trzepaczką rózgową), dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z
cytryny, śmietanę, rodzynki. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na dużą tortownicę lub dużą prostokątną blachę, włożyć do nagrzanego
do 200 st. piekarnika. Piec ok. 1 godz. Po ostygnięciu można polać polewą
czekoladową.
5
50296658.010.png 50296658.011.png 50296658.012.png 50296658.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin