Pychotka.doc

(25 KB) Pobierz
Pychotka

Pychotka

Siostry Akwilii

 

Składniki na ciasto:
40 dag mąki, 1 płaska łyżeczka sody, 16 dag cukru pudru, 20 dag margaryny, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany


Składniki na wierzch ciasta i pianę:
1 słoik powideł śliwkowych, 15-20 dag cukru kryształu, 20 dag posiekanych orzechów włoskich, 4 białka


Wykonanie ciasta:
Ciasto zarobić ze wszystkich składników i podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć do 2 jednakowych blaszek (wcześniej posmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia). Wierzch ciast posmarować powidłami i wyłożyć na to pianę ubitą z 4 białek z 15 dag cukru. Wierzch ciasta posypać orzechami. Piec 40 min. w temp. 160 °C.


Składniki do masy:
1 kostka masła, 1 ½ szklanki mleka, 4 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 15 dag cukru kryształu


Wykonanie masy:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe składniki – oprócz masła – wymieszać i połączyć z gotującym się mlekiem. Po chwili odstawić i wystudzić. Krem połączyć z utartym wcześniej masłem i jeszcze chwilę ucierać. Upieczone i wystudzone placki przełożyć masą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin