Ciasto z bitą śmietaną i kawą
Składniki
Biszkopt:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:0,5 szklanki cukru pudru750 ml śmietany kremówki 30%4 łyżeczki żelatynyPoncz:szklanka zaparzonej mocnej kawy
Wykonanie biszkoptu:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej foremki (ja piekłam w 25 na 30 cm) i piec około 40 min w temperaturze 180 stopnii.Wykonanie masy śmietankowej:Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę. Wymieszać.Wykonanie ciasta:Ostudzony biszkopt przekroić na 3 płaty, każdy nasączyć ponczem i przełożyć masą śmietanową. Wierzch ciasta posypać kawą capuccino lub zwykłą mieloną.
jabolek67