Mazurek dziad.doc

(20 KB) Pobierz

MAZUREK DZIAD

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

5 jajek, 5 czubatych łyżek cukru, cukier waniliowy, 3 pełne łyżki mąki pszennej, 2 pełne
łyżki mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, po 5 dkg wszelkich bakalii — grubo siekanych orzechów, rodzynków, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek pokrajanych w kostkę (bez pestek), pokrajanych w kostkę marmoladek, olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny. Masło do wysmarowania blaszki i l łyżka mąki do bakalii.

Sposób przyrządzenia:

Przygotować bakalie, wymieszać je, przesypując mąką. Żółtka oddzielić od białek, dokładnie utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, dodać sztywno ubitą pianę, otartą skórkę z cytryny, mąkę i jednocześnie bakalie. Wszystko lekko wymieszać. Rozłożyć ciasto równą, niezbyt grubą warstwą na dużej blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną masłem. Upiec w gorącym piekarniku (ok. 200°C) na jasnozłoty kolor. Gdy wystygnie, krajać w prostokąty ok. 2X5 cm.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin