Mazurek drożdżowy.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek dro¿d¿owy

Mazurek drożowy

 

Składniki:

ciasto:

45 dag mąki

10 dag cukru

20 dag masła

5 dag droży

3/4 szklanki mleka

3 jaja

20 dag bakalii (rodzynki, migdały, suszone owoce, skórka pomarańczowa, figi, daktyle)

polewa:

5 dag masła

około 3 dag cukru

2 łki kakao

2-3 łki wody

do dekoracji: 5 dag bakalii

 

Droże rozpuść w letnim mleku. Masło roztop na maleńkim ogniu. Jaja utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczone masło oraz droże - rozmieszaj i odstaw w ciee miejsce na 8 godzin. Następnie wymieszaj z mą i bakaliami.

 

Blachę (dużą lub dwie małe) wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nią ciasto na grubość około 2 cm. Piecz w średnio gorącym piekarniku około 30 minut. Gorący upieczony placek ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.

 

Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj, mieszając, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Polewą polej gorący placek, na koniec udekoruj go - według uznania - bakaliami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin