Mrożona Biała Pavlowa lub tort lodowy.doc

(13 KB) Pobierz

Mrożona Biała Pavlowa lub tort lodowy

 

Składniki

·         Bezy:

·         4 białka

·         200g cukru drobnego

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka soku z cytryny

·         Krem:

·         pół litra śmietanki 36 %

·         ok. 3 łyżki cukru pudru (pisze około - ja dodaje na oko- kto woli słodsze da więcej, kto mniej słodkie - wiadomo)

·         300 g malin (dałam mrożone)

Sposób przygotowania

1.      Bezy:

2.      Ubić białka pod koniec dodając powoli cukier. Dodać mąkę, lekko zmiksować i wlać sok z cytryny, wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa koła o średnicy około 20 cm (trochę się powiększą) i jeszcze kilka małych bezików (do ozdoby). Piec około 100 minut w temp 90-100 stopni.

3.      Krem:

4.      Ubić śmietaną na sztywno z cukrem.

5.      Na talerzu ułożyć blat. Ja zabezpieczyłam obręczą do ciast, żeby mi się nie rozlało. Wyłożyć połowę smietany i na to 3/4 malin. Położyć drugi blat, posmarować śmietaną, ozdobić bezikami i malinami. Wstawić na ok. 12 godzin do zamrażarki i wyjąć na pół godziny przed podaniem. Smacznego!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin