Mrożona Biała Pavlowa lub tort lodowy
Składniki
· Bezy:
· 4 białka
· 200g cukru drobnego
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka soku z cytryny
· Krem:
· pół litra śmietanki 36 %
· ok. 3 łyżki cukru pudru (pisze około - ja dodaje na oko- kto woli słodsze da więcej, kto mniej słodkie - wiadomo)
· 300 g malin (dałam mrożone)
Sposób przygotowania
1. Bezy:
2. Ubić białka pod koniec dodając powoli cukier. Dodać mąkę, lekko zmiksować i wlać sok z cytryny, wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa koła o średnicy około 20 cm (trochę się powiększą) i jeszcze kilka małych bezików (do ozdoby). Piec około 100 minut w temp 90-100 stopni.
3. Krem:
4. Ubić śmietaną na sztywno z cukrem.
5. Na talerzu ułożyć blat. Ja zabezpieczyłam obręczą do ciast, żeby mi się nie rozlało. Wyłożyć połowę smietany i na to 3/4 malin. Położyć drugi blat, posmarować śmietaną, ozdobić bezikami i malinami. Wstawić na ok. 12 godzin do zamrażarki i wyjąć na pół godziny przed podaniem. Smacznego!!!
jabolek67