Beziki z kremem anyżowym i pestkami granatu.doc

(134 KB) Pobierz

 

 

Składniki:

2 duże białka,

1/8 łyżeczki soli,

1/2 szklanki drobnego cukru (ale nie cukru pudru),

2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki nasion anyżu,

1/2 szklanki zimnej śmietany kremówki,

1/4 szklanki pestek granatu

             

 

Białka ubić z solą. Kiedy piana będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier, cały czas nie przerywając ubijania. Masa na bezy powinna być sztywna i lśniąca.

Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (bezy powinny mieć średnicę około 3,5 cm). Bezy można formować również za pomocą łyżeczki, ale rękaw cukierniczy zdecydowanie ułatwia pracę.

Uformowane bezy piec w nagrzanym do 80 stopni C piekarniku na środkowej półce przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na około godzinę. Po tym czasie wyjąć blachę z pieca i poczekać, aż bezy całkowicie wystygną.

W międzyczasie przygotować masę do dekoracji. Cukier wymieszać z anyżem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier z anyżem. Porcje kremu układać na bezach i udekorować pestkami granatu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin