BABECZKI
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru2 jajka¾ szklanki mąki½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2-3 łyżki stołowe mlekaPotrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205˚CSkładniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
POLEWA
2 duże białka*3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny*Uwaga. Pamiętaj, że używasz surowych jajek! Zachowaj ostrożność i odpowiednią higienę.
W misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
jabolek67