Babeczki z pieczarkami.doc

(7 KB) Pobierz
Babeczki z pieczarkami

Babeczki z pieczarkami

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

2 szklanki mąki

15 dag masła

3 żółtka

pół łeczki proszku do pieczenia

2 łki gęstej śmietany

szczypta soli

farsz:

50 dag pieczarek

cebula

2 łki oliwy

białko

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

natka pietruszki

do dekoracji:

kolorowe papryki

 

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i oprósz buł tartą. Następnie rozwałkuj schłodzone ciasto i wylep nim foremki (najlepiej każ wytnij odpowiedni krążek i wciśnij go do środka). Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Przygotuj pieczarki i cebulę - oczyść je, drobno pokrój i usmaż na oliwie. Z białka ubij sztywną pianę, połącz ją z pieczarkami, dopraw Ziarenkami smaku, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Upieczone, jeszcze ciepłe babeczki delikatnie wyjmij z foremek, napełnij farszem, a na koniec - wedle uznania - udekoruj kolorową papryką. Ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aby farsz się zapiekł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin