Składniki na 18 niedużych babeczek:
· 225 g miękkiego masła
· 160 g drobnego cukru
· 225 g mąki
· 4 jajka
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
· 350 ml kremówki
· 4 łyżki cukru pudru
· 350 g małych truskawek
· 4 łyżki galaretki truskawkowej
· 1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować bardzo dokładnie. Umieścić papierki w formie na muffinki, nałożyć ciasta, piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut. Ostudzić na kratce.
Bitą śmietanę ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyłożyć na ostudzone babeczki. Na górze układać przekrojone truskawki. Galaretkę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia galaretki (można dodać więcej wody). Truskawki posmarować tężejącą galaretką, schłodzić.
jabolek67