RAFAELLO
2 białe czekolady „Alpen Gold”
2 paczki wiórków kokosowych /ok. 20 dkg/
3 „Śnieżki”
1 galaretka cytrynowa
½ śmietanki słodkiej 18%
W szklance wody rozpuścić galaretkę - ostudzić.
Rozpuścić czekolady, dodać śmietankę – ostudzić.
Jak jest chłodne dodać „Śnieżki” i ubić mikserem.
Dodać wiórki, do tego galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt.
Włożyć do lodówki.
BISZKOPT
6 jaj
1 szkl. cukru
1 ½ szkl. mąki
½ proszku do pieczenia /podwójny/
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę,
Dodać cukier – ubić, dodać żółtkach, mąkę z proszkiem.
Dobrze wymieszać, upiec.
BISZKOPT Z OLEJEM
5 jaj
Białka ubić, potem dodać 1 szklankę cukru – ubijać dalej.
Dodać pół paczki cukru waniliowego, ubić.
Dodać żółtka- wymieszać, dodać szklankę mąki tortowej
i łyżeczkę proszku do pieczenia- wymieszać.
Dodać 4 łyżki oleju- wymieszać.
OBWARZANKI
½ kg twarogu
5 szkl. mąki
½ kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
sól do smaku
Twaróg dobrze rozkruszyć w rękach razem z margaryną
i dodać resztę składników i na koniec mąkę.
Wszystko zagnieść.
Ciasto rozwałkować /ok.1/2 cm/.
Wykrawać krążki i smażyć w głębokim oleju.
ZEBRA
1 ½ szkl. cukru
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szkl. wody mineralnej
olejek migdałowy
Jajka ucieramy a cukrem do białości.
Dodajemy do tej masy 2 ½ szkl. mąki, olej, wodę- ucieramy.
Na koniec dodajemy proszek i olejek.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy resztę mąki,
a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy.
Na okrągłą blachę, na środek wlewamy po łyżce ciasto
Na zmianę jasne i ciemne. Pieczemy.
CIASTO Z POLEWĄ ORZECHOWĄ
2 jajka
1 kostka Kasi
½ kg mąki
2 łyżki miodu
½ skl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.
Podzielić na dwie części i wsadzić do lodówki.
Jedną część wyłożyć na blachę.
Ciasto posmarować kwaśnym dżemem.
Na to zetrzeć drugą część ciasta.
Na to rozłożyć polewę.
POLEWA:
30 dkg. orzechów włoskich
½ kostki Kasi
½ szkl. cukru
wszystko gotować 10 minut.
Wylać na ciasto i upiec- 180st.C 40 minut
jabolek67