Przepisy Joli.doc

(28 KB) Pobierz
RAFAELLO

                 RAFAELLO                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                        

 

2 białe czekolady „Alpen Gold”

2 paczki wiórków kokosowych /ok. 20 dkg/

3 „Śnieżki”

1 galaretka cytrynowa

½ śmietanki słodkiej 18%

 

W szklance wody rozpuścić galaretkę - ostudzić. 

Rozpuścić czekolady, dodać śmietankę – ostudzić.  

Jak jest chłodne dodać „Śnieżki” i ubić mikserem.

Dodać wiórki, do tego galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt.

Włożyć do lodówki.

 

                                

                                  BISZKOPT

 

6 jaj

1 szkl. cukru

1 ½ szkl. mąki

½ proszku do pieczenia /podwójny/

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę,

Dodać cukier – ubić, dodać żółtkach, mąkę z proszkiem.

Dobrze wymieszać, upiec.           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BISZKOPT Z OLEJEM

 

 

5 jaj

Białka ubić, potem dodać 1 szklankę cukru – ubijać dalej.

Dodać pół paczki cukru waniliowego, ubić.

Dodać żółtka- wymieszać, dodać szklankę mąki tortowej

i łyżeczkę proszku do pieczenia- wymieszać.

Dodać 4 łyżki oleju- wymieszać.

 

 

 

OBWARZANKI

 

 

½ kg twarogu

5 szkl. mąki

5 jaj

½ kostki margaryny

3 łyżki kwaśnej śmietany

cukier waniliowy

1 łyżeczka sody

sól do smaku

 

 

Twaróg dobrze rozkruszyć w rękach razem z margaryną

i  dodać resztę składników i na koniec mąkę.

Wszystko zagnieść.

Ciasto rozwałkować /ok.1/2 cm/.

Wykrawać krążki i smażyć w głębokim oleju.

 

 

 

 

 

                             ZEBRA

 

 

 

 

5 jaj

1 ½ szkl. cukru

3 szkl. mąki

1 szkl. oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 szkl. wody mineralnej

olejek migdałowy

 

 

Jajka ucieramy a cukrem do białości.

Dodajemy do tej masy 2 ½ szkl. mąki, olej, wodę- ucieramy.

Na koniec dodajemy proszek i olejek.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy resztę mąki,

a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy.

Na okrągłą blachę, na środek wlewamy po łyżce ciasto

Na zmianę jasne i ciemne. Pieczemy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO Z POLEWĄ ORZECHOWĄ

 

 

2 jajka

1 kostka Kasi

½ kg mąki

2 łyżki miodu

½ skl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

                             Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.

Podzielić na dwie części i wsadzić do lodówki.

Jedną część wyłożyć na blachę.

Ciasto posmarować kwaśnym dżemem.

Na to zetrzeć drugą część ciasta.

Na to rozłożyć polewę.

 

POLEWA:

30 dkg. orzechów włoskich

½ kostki Kasi

2 łyżki miodu

½ szkl. cukru

wszystko gotować 10 minut.

Wylać na ciasto i upiec- 180st.C 40 minut

Zgłoś jeśli naruszono regulamin