Paprykowa pizza
Składniki
Ciasto:15 dag mąki pszennej,15 dag mąki żytniej,3 łyżki oliwy,3 dag drożdży,pół łyżeczki soli,2 szklanki letniej wody.Farsz:jajko,cebula,2 ząbki czosnku,pół szklanki rosołu, 3 papryki,5 dag masła,2 łyżki przecieru pomidorowego,bazylia, szałwia,oregano,rozmaryn,4 łyżki oliwy,15 dag startego żółtego sera,125 ml śmietany.
Sposób przygotowania
Rozrobić drożdże w wodzie. Połączyć z mąką. Odstawić na 15 minut. Posolić. Skropić oliwą. Wyrobić ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem. Z umytej papryki usunąć srodek. Pokroić w krążki. Obrać cebulę i drobnno pokroić. Obrać czosnek. Przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystkie składniki dusić na maśle przez siedem minut. Wsypać zioła. Wlać przecier pomidorowy i rosół. Posolić, popieprzyć. Ułożyć na cieście farsz. Oprószyć serem.Wymieszać oliwę ze śmietaną i jajkie. Polać pizzę. Oliwą, wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy. Piec w temp. 220 st. C przez 20 minut.
jabolek67