Paprykowa pizza.doc

(12 KB) Pobierz

Paprykowa pizza

Składniki

Ciasto:
15 dag mąki pszennej,
15 dag mąki żytniej,
3 łyżki oliwy,
3 dag drożdży,
pół łyżeczki soli,
2 szklanki letniej wody.

Farsz:
jajko,
cebula,
2 ząbki czosnku,
pół szklanki rosołu,
3 papryki,
5 dag masła,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
bazylia, 
szałwia,
oregano,
rozmaryn,
4 łyżki oliwy,
15 dag startego żółtego sera,
125 ml śmietany.

Sposób przygotowania

Rozrobić drożdże w wodzie. Połączyć z mąką.  Odstawić na 15 minut. Posolić. Skropić oliwą. Wyrobić ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem. Z umytej papryki usunąć srodek. Pokroić w krążki. Obrać cebulę i drobnno pokroić. Obrać czosnek. Przecisnąć przez wyciskarkę.  Wszystkie składniki dusić na maśle przez siedem minut. Wsypać zioła. Wlać przecier pomidorowy i rosół. Posolić, popieprzyć. Ułożyć na cieście farsz. Oprószyć serem.Wymieszać oliwę ze śmietaną i jajkie. Polać pizzę.  Oliwą, wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy. Piec w temp. 220 st. C przez 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin