Calzone z nadzieniem serowym
Z powodów technicznych przez cały weekend nie miałam dostępu do internetu. Dlatego z pewnym opóźnieniem zamieszczam moją propozycję na weekend z serem:-) Co prawda miałam w planach inną potrawę, ale skoro jest weekend serowy, to pomyślałam o zrobieniu calzone oczywiście w wersji serowej. Można powiedzieć, że calzone - to taka zamknięta w sobie pizza. A że ja bardzo pizzę lubię, to i ta potrawa bardzo mi smakowała. Tym razem robiłam bez szpinaku, ale tylko dlatego, że go akurat nie miałam:-) Przygotowując tę potrawę korzystałam z przepisu Bajaderki.
Składniki:
· 1½ łyżeczki suchych drożdży
· 1 łyżeczka cukru
· ½ szklanki wody
· ½ szklanki mleka
· 2 łyżki oliwy
· ¾ łyżeczki soli
· 3 szklanki mąki
Nadzienie:
· 1½ szklanki sera ricotta lub twarożku
· ¾ szklanki startej mozzarelli
· ¾ szklanki startego parmezanu
· 1 jajko
· 2 ząbki czosnku
· posiekana zielona pietruszka
· sól, pieprz do smaku
· 150g mrożonego szpinaku (tym razem pominęłam)
· 150g pieczarek
Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości).
W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Sery przełożyc do miski i dokładnie wymieszać. Dodać czosnek, pietruszkę, jajko i całość wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozmrożony szpinak lekko odcisnąć. Na patelni rozgrzać odrobinkę oliwy, dodać rozgnieciony ząbek czosnku a następnie szpinak. Całość smażyć, aż odparuje reszta wody. Tak przyżądzony szpinak można dodać do nadzienia serowego i całość dobrze wymieszać, lub też pozostawić i nakładać bezpośrednio na ciasto.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje nadzienia serowego, warstwę szpinaku i pieczarek. Można też dodać troszkę startej mozzarelli. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Przykryć druga częścią ciasta, brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą.
Piec w temperaturze 225 C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.
Calzone można również polać ulubionym sosem pomidorowym.
Smacznego:-)
jabolek67