Calzone z nadzieniem serowym.doc

(64 KB) Pobierz

Calzone z nadzieniem serowym

Zdjęcie - Calzone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z powodów technicznych przez cały weekend nie miałam dostępu do internetu. Dlatego z pewnym opóźnieniem zamieszczam moją propozycję na weekend z serem:-) Co prawda miałam w planach inną potrawę, ale skoro jest weekend serowy, to pomyślałam o zrobieniu calzone oczywiście w wersji serowej. Można powiedzieć, że calzone - to taka zamknięta w sobie pizza. A że ja bardzo pizzę lubię, to i ta potrawa bardzo mi smakowała. Tym razem robiłam bez szpinaku, ale tylko dlatego, że go akurat nie miałam:-) Przygotowując tę potrawę korzystałam z przepisu Bajaderki.

Zdjęcie - Calzone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

·         1½ łyżeczki suchych drożdży

·         1 łyżeczka cukru

·         ½ szklanki wody

·         ½ szklanki mleka

·         2 łyżki oliwy

·         ¾ łyżeczki soli

·         3 szklanki mąki

Nadzienie:

·         1½ szklanki sera ricotta lub twarożku

·         ¾ szklanki startej mozzarelli

·         ¾ szklanki startego parmezanu

·         1 jajko

·         2 ząbki czosnku

·         posiekana zielona pietruszka

·         sól, pieprz do smaku

·         150g mrożonego szpinaku (tym razem pominęłam)

·         150g pieczarek

Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości).

W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Sery przełożyc do miski i dokładnie wymieszać. Dodać czosnek, pietruszkę, jajko i całość wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Rozmrożony szpinak lekko odcisnąć. Na patelni rozgrzać odrobinkę oliwy, dodać rozgnieciony ząbek czosnku a następnie szpinak. Całość smażyć, aż odparuje reszta wody. Tak przyżądzony szpinak można dodać do nadzienia serowego i całość dobrze wymieszać, lub też pozostawić i nakładać bezpośrednio na ciasto.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje nadzienia serowego, warstwę szpinaku i pieczarek. Można też dodać troszkę startej mozzarelli. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Przykryć druga częścią ciasta, brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą.

Zdjęcie - Calzone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piec w temperaturze 225 C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.

Calzone można również polać ulubionym sosem pomidorowym.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Calzone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin