Calzone
Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w sieci. Polecam, bo ciasto wychodzi przepyszne - delikatne, krucho-drożdżowe.Na ciasto potrzebujemy:40 dag mąki1 łyżka cukru6 dag masła200 ml mleka3 dag drożdży3 łyżki oliwy1 płaska łyżeczka soliżółtko lub masło do posmarowania calzoneW ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać do reszty wymieszanych składników. Dobrze zagnieść i odstawić na 20 minut. Z tej ilości wyjdą 3 porcje. Każdą z porcji ciasta trzeba rozwałkować na kształt koła. Ciasto smaruję sosem pomidorowym (koncentrat, zioła, pieprz, przyprawy) a na połowę nakładam farsz.Moja wersja nr I to były:- pieczarki podsmażone z cebulą- salami pepperoni- ogórki kwaszone- papryka- mozarellaWersja II:- salami pepperoni- ogórki kwaszone- papryka- mozarella- kukurydza i groszek z puszkiOczywiście calzone można nadziać tym, co się tylko podoba.Składamy "pierożek" na pół, sklejamy brzegi, smarujemy wierzch jajkiem albo masłem i wkładamy do pieca na 25-30 minut, do temp. ok. 180-200 stopni. Na koniec pieczenia włączyłam termoobieg, żeby ciasto się zrumieniło.Polecam. Smacznego!
jabolek67