Przygotowanie: 80 minut
Pieczenie: 50 minut
Gotowanie: 10 minut
Trudność: łatwe
Składniki na 6 porcji
• 1kg pieczarek
• 10 dag słoniny, łyżka masła
• 2 cebule,sól, pieprz
• 2 jajka, 5 białek
• 3 łyżki bułki tartej
• szczypta gałki muszkatołowej
Pieczarki oczyścić, obgotować 10 minut w małej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
Pieczarki, słoninę ,cebulę zemleć i wymieszać. Dodać 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą,żółtka, sól ,pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszać , aż masa będzie jednolita.
Ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać masę pieczarkową z pianą. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bulką formy.
Piec ok.50 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i pomidorami.
jabolek67