Pasztet z pieczarek.doc

(1 KB) Pobierz

Przygotowanie: 80 minut

 

Pieczenie: 50 minut

 

Gotowanie: 10 minut

 

Trudność: łatwe

 

 

Składniki na 6 porcji

 

                            1kg pieczarek

                           

                            10 dag słoniny, łyżka masła

                           

                            2 cebule,sól, pieprz

                           

                            2 jajka, 5 białek

                           

                            3 łyżki bułki tartej

                           

                            szczypta gałki muszkatołowej

                           

              Pieczarki oczyścić, obgotować 10 minut w małej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.

                                                       

              Pieczarki, słoninę ,cebulę zemleć i wymieszać. Dodać 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą,żółtka, sól ,pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszać , aż masa będzie jednolita.

                                                       

              Ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać masę pieczarkową z pianą. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bulką formy.

                                                       

              Piec ok.50 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i pomidorami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin