Orientalny pasztet serowyPorcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.Ciasto francuskie:250 g maki,250 g masla,125 ml wody,sol.Masa:500 g fety lub innego sera owczego (np. bryndzy, solanu),3 jaja,300 ml jogurtu,sol, pieprz.Inne:50 g parmezanu,1 jajo do posmarowania ciasta.1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode, zagniesci wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok. 20 cm, tak bywarstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku. Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do wewnatrzjak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat. Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnoscte powtorzyc jeszcze 3 razy. Nastepnie ciasto podzielic na 2 placki wielkosci formy do pieczenia.2. Jednym plackiem wylozyc forme, wywijajac ciasto na gornym brzegu. Brzegizwilzyc woda.3. Ser utrzec z jajami i jogurtem na jednolita mase, doprawic sola i pieprzem.4. Mase wylozyc na ciasto, przykryc drugim plackiem, brzegi ponownie zwilzyc izlepic.5. Powierzchnie ciasta ponakluwac widelcem i posypac parmezanem wymieszanym zjajem.6. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 240żC, piec ok. 35 min. Gdy wierzchzbrazowieje, przykryc ciasto folia aluminiowa.7. Pasztet podawac na cieplo lub na zimno z zielona salata i czerwonym wytrawnym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 32.
jabolek67